A holland kormány idén ötmilliárd euróval növeli a védelmi költségvetést

Kajsa OllongrenA holland kormány idén ötmilliárddal, 2025-ig pedig tizenöt milliárd euróval többet kíván beruházni a honvédelembe, negyven százalékkal többet, mint eddig, a hidegháború vége óta ez legnagyobb befektetés a fegyveres erőkbe – jelentette ki Kajsa Ollongren védelmi miniszter.

“A globális fenyegetések és az ukrajnai háború megmutatta, hogy a békét és a biztonságot nem lehet magától értetődőnek tekinteni. Dinamikus és fenntartható fegyveres erőket építünk ki azáltal, hogy beruházunk a honvédelembe, és a NATO-val folytatott együttműködésbe” – idézte a Dutchnews hírportál a minisztert.

A NOS holland műsorszolgáltató tudósítása szerint Ollongren elmondta: a védelmi költségvetés növelése így 2025-re eléri a NATO által elvárt, a bruttó hazai termék két százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot. Hozzátette: nem akar fegyverkezési versenyt, “csak szabadságot, demokratikus államot, biztonságot Hollandiában és Európában, és ehhez a védelembe is be kell fektetni.”

A tervek szerint a többletkiadások a többi között manőverező robotrepülőgépek, F-35-ös harci repülőgépek, drónok vásárlást illetve a légvédelmi rendszer bővítését és a tüzérségi kapacitás növelését fedezné.

Kedden a védelmi minisztérium azt is bejelentette, hogy megállapodott a fegyveres erők szakszervezeteivel három évre szóló 8,5 százalékos béremelésről, valamint 1750 eurós egyszeri kifizetésről a honvédség teljes személyi állománya számára.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment