A második világháborúban elesett szovjet katonákat temettek újra Kalocsán

Kalocsa, katonai temetőKatonai tiszteletadás mellett temették el Kalocsán kedden a második világháborúban elesett szovjet katonák maradványait, amelyek a Szentháromság tér felújítása során kerültek elő. A 214 katonát a központi temetőben kialakított emlékhelyen helyezték végső nyugalomra.

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke közölte, hogy egyes összehasonlító statisztikák szerint Magyarország és a Szovjetunió egyaránt “dobogós helyen” van a második világháború lakosságarányos veszteségeit tekintve. Balogh András ezredes “az elhunyt katonák emlékének adózva, de a túlélő családtagok, rokonok fájdalma előtt is tisztelegve” kötelességnek nevezte, az áldozatok emlékének őrzését és ápolását Magyarországon és Oroszországban.

A kabinetfőnök elmondta: a maradványok egy része feltehetően hadi kórházban elhunyt katonáké, mások pedig a harctérről behozva kerülhettek a Szentháromság tér alá, “akik több tízmillió embertársukhoz hasonlóan már soha nem térhettek haza” – fogalmazott. Balogh kiemelte, hogy a hadisírok legyenek mementói annak, hogy ne következhessen be még egyszer “sem az emberi életben, sem a lélekben való pusztítás nemzeteink között”.

Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, az Orosz Föderáció magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete elmondta: “az elesett katonák emléke szent” számukra. Hangsúlyozta, hogy a magyar és orosz szakemberek tudását és kiváló együttműködését dicséri a méltó megemlékezés és az emlékhely kialakítása, valamint az, hogy a 214 elesett katona közül mindössze három maradt ismeretlenül, a többieket sikerült azonosítani, és így a nevüket feltüntetni.

A nagykövet szerint, az elesett katonák attól függetlenül, hogy melyik oldalon harcoltak “a mai napon már nem ellenségei egymásnak, háborújuk véget ért”. Emlékük viszont örökké hirdeti, hogy nem szabad hagyni tragédiájuk megismétlődését – fogalmazott a diplomata.

Kádár Iván, a budapesti Radonyezsi Szent Szergij orosz ortodox egyházközösség parókusa tartotta az egyházi szertartást, amelynek végén a megemlékezés résztvevői – többek között az Orosz Föderáció, a Belarusz és a Kazah Köztársaság, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviselői – megkoszorúzták az újratemetett katonák emlékhelyét.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment