Published On: pén, Júl 24th, 2015

A munkáltatók több mint negyedénél munkavédelmi szabálytalanságot találtak

munkavedelemAz ellenőrzött munkáltatók több mint 26 százalékánál talált munkavédelmi szabálytalanságot a munkavédelmi hatóság, amikor július elején a hőségriasztás miatt előírt munkavédelmi kötelezettségek betartását ellenőrizte – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának összegzéséből.

A hatóság munkatársai július hatodika és nyolcadika között, a harmadfokú hőségriasztáshoz kapcsolódóan végeztek ellenőrzést több mint háromszáz munkáltatónál. Szabadtéri munkahelyek esetében az épület-, út-, közműépítést, mezőgazdasági tevékenységeket, csatorna karbantartást, az őrző-védő tevékenységeket ellenőrizték; a zárt terek közül pedig a pékségek, sütőipari munkahelyek, konyhaüzemek, vendéglátó egységek, a gépjárműjavítás és a raktározás munkakörülményeit vizsgálták – olvasható a jelentésben.

Kiemelték, hogy a vizsgálatba bevont 306 munkáltató 26,6 százalékánál, valamint az ellenőrzött 4205 munkavállaló 25,5 százalékánál tártak fel szabálytalanságokat. Azonban arról is beszámoltak, hogy az ellenőrzés során munkavédelmi bírság kiszabását megalapozó szabálytalanságot, vagyis a munkavállalók egészségét és testi épségét súlyosan veszélyeztető munkakörülményt az ellenőrök nem tártak fel.

A munkafelügyeleti főosztály jelentése szerint az ellenőrzött munkáltatók több mint hetvenhárom százaléka eleget tett a hőségriadó kapcsán előírt munkavédelmi kötelezettségeknek. Ez annyit jelent, hogy a munkáltatók többsége munkavállalói számára megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolt védőitalt és ehhez szükséges poharat is biztosított.

A leggyakoribb mulasztás a védőital elfogyasztásához szükséges ivópohár hiánya volt, de általában – főként építési munkahelyeken – egyéni fogyasztásra, palackozott ivóvizet adtak a munkavállalóknak.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu