Published On: pén, Sze 9th, 2016

A nemzetbiztonsági bizottság tájékoztatást kér az állítólagos újságírói beszervezésről

Molnár_Zsolt_500Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) és a Belügyminisztérium (BM) képviselőitől is válaszokat vár a sajtóhírekben megjelent újságírói beszervezési kísérletről az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága – közölte Molnár Zsolt, a testület elnöke az MTI-vel.

A 444.hu szerdán írt arról, hogy tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak “titkos együttműködésre” rávenni az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai.

Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja a hírre reagálva azt közölte az MTI-vel: ha bizonyosságot nyer, hogy “a bolsevik rendszereket idéző titkosszolgálati és kormányzati túlkapás történt”, akkor a Jobbik az érintettek azonnali felelősségre vonását várja el. Hozzátette: pártja elvárja, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Belügyminisztérium illetékesei kétséget kizáró, egyértelmű módon tisztázzák az ügyben betöltött szerepüket annak minden következményével együtt.

Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: pártja kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság jövő csütörtöki – akár zárt – ülésén a szolgálatok vezetői részletes magyarázatot tudjanak adni. “Ha ezt nem teszik meg, akkor azzal közvetetten igazolják, hogy olyan műveleteket hajtanak végre, melyek jogállamban teljesen elfogadhatatlanok” — tette hozzá.

Egy másik ellenzéki párt szerint, ha az eset megtörtént, akkor kijelenthető, hogy “Orbán Viktor a rendszerváltás után negyed századdal pártállami besúgóhálózat kiépítésén munkálkodik”. A pártközleménye szerint amellett, hogy ez a gyakorlat minden létező emberi és demokratikus jogot sért, nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen egyetlen állampolgár sem fog egy olyan titkosszolgálatnak segíteni, amelyik alkalomadtán zsarolással vagy fenyegetéssel akarja ezt elérni.

Egy másik ellenzéki párt, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: vizsgálatot követelnek Pintér Sándor belügyminisztertől, valamint írásbeli kérdést nyújtanak be a miniszterhez annak érdekében, hogy – mint fogalmaztak – “kiderüljön, valóban a pártállami módszerekhez akar-e visszatérni a kormány”.

A legeslegkisebb parlamenti párt szintén a nemzetbiztonsági bizottság összehívását sürgették. A közleményükben azt írták: az ügyben a Belügyminisztériumhoz fordulnak, hogy kérdéseikkel kiderítsék, miként fordulhatott elő a diktatúrákat idéző beszervezési kísérlet.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke megerősítette, hogy a bizottság soron következő ülésén, jövő csütörtökön napirendre tűzik az ügyet és az AH főigazgatójától, valamint a BM képviselőitől is tájékoztatást várnak. Molnár a közleményében kiemelte: “egy magát jogállamnak nevező ország polgárait a nemzetbiztonsági szolgálatok nem kényszeríthetik együttműködésre zsarolással, a magánélet jogtalan megfigyelésével”. “Ki kell derülnie, ha valóban ilyen módszerrel akartak beszervezni akár újságírót, akár bármely más magyar állampolgárt!” – szögezte le a testület elnöke.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Pusztai Károly szerint:

    Alkalmatlanság, alkalmatlanság. Olyan mint a Szilvásy kémügy. A kémkedés az kémkedés, nem alkalmatlanság, AZ ALKALMATLANSÁG, a törvényi tényállás megállapításában van. A beszervezés meghiúsúlása, az is alkalmatlanság. Oké, de akkor hol van az alkalmasság? Nevetséges szakmaiatlanság és nevetséges politikai attack. Milyen jókat röhögnek rajtunk az alkalmasok.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu