A spanyol kormányfő meggyilkolásának tervezése miatt hét és fél év börtönt kapott egy férfi

Pedro Sanchez miniszterelnök az ETA baszk terrorcsoporttól lefoglalt több mint ezer fegyver megsemmisítésének ünnepségénPedro Sánchez spanyol kormányfő meggyilkolásának tervezése és tiltott fegyverek birtoklása miatt első fokon hét és fél éves börtönbüntetésre ítélt egy férfit a központi büntetőbíróság.

A biztonsági őrként dolgozó, 66 éves Manuel Murillót 2018 novemberében vették őrizetbe a hatóságok, miután közösségi oldalakon és mobiltelefonos üzenőcsoportokban írt arról, hogy megölné a miniszterelnököt, továbbá segítséget is kért a merénylet elkövetéséhez.

“Sánchezt le kell vadászni, mint egy szarvast, és kitenni a fejét a kandalló fölé” – idézte a sajtó a katalán Terrassa városában élő férfi egyik üzenetét. Murillo azután kezdte el nyilvánosan tervezgetni a gyilkosságot, miután a 2018 júniusában hatalomra került szocialista kormány bejelentette, hogy egyik első intézkedéseként exhumálni fogja Spanyolország egykori diktátorának, Francisco Franco tábornoknak a földi maradványait az Elesettek Völgyének bazilikájából.

“Ha kell, odamegyek felfegyverkezve, és leülök Franco sírjára, és ha közelítenek, lövök” – írta a Terrassa Spanyolországért nevű WhatsApp csoportban. A bíróság ítélete szerint Murillo üzeneteiben egyre buzgóbban fejezte ki elszántságát, hogy végez a miniszterelnökkel annak érdekében, hogy változást idézzen elő a spanyol politikai helyzetben.

Kijelentései mellett a bíróság veszélyeztető körülményként értékelte, hogy a házkutatáskor a férfi lakásában és autójában összesen húsz fegyvert találtak, amelyből hét típus birtoklása tiltott. Ráadásul Murillo képzett lövész, a helyi sportlövő klub tagja volt.

A bíróság kizárta a pszichés zavart vagy az alkoholos, illetve gyógyszeres befolyásoltságot a fenyegető üzenetek okaként.

A per során a vádlott arra hivatkozott, hogy rossz időszakon ment keresztül, sokat ivott és pszichotróp szert szedett, amelyektől hallucinált. Mint mondta, valójában sosem állt szándékában végrehajtani a gyilkosságot, és a bíróságon elnézést kért “állatias” viselkedéséért.

A bíróság megállapítása szerint annak ellenére, hogy Murillónak megvolt az elszántsága, az eszköze és a képzettsége is a merénylethez, nem valószínű, hogy a kormányfő meggyilkolására vonatkozó tervét sikerült volna véghez vinnie.

Spanyolországban mostantól bűncselekménynek számít az abortuszt választó nők zaklatása
A spanyol büntető törvénykönyv szerdán megjelent módosítása szerint bűncselekménynek számít az abortuszt választó nők, valamint a terhességmegszakítást végző klinikákon dolgozók zaklatása. Az EFE spanyol hírügynökség összefoglalója szerint három hónaptól egy évig tartó börtönbüntetéssel vagy 31 és 80 nap közötti közhasznú munkával büntethető az, aki sértésekkel, megfélemlítéssel vagy kényszerrel akadályozza a szabad döntés jogát ebben a kérdésben. A módosítás csütörtöktől lép hatályba. A terhességmegszakítást végző klinikák spanyolországi szövetsége (ACAI) 2018-ban készült jelentésében hívta fel a figyelmet arra, hogy a klinikákra érkező nőket szervezett csoportok közelítik meg fényképekkel és abortuszellenes kiáltványokkal azzal céllal, hogy rávegyék őket elhatározásuk megváltoztatására. A szövetség felmérése szerint az intézményekhez forduló nők 89 százaléka tapasztalt zaklatást, és 66 százaléka érezte úgy, hogy fenyegetik.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment