Published On: ked, dec 5th, 2017

AH: biztonságosabb, gyorsabb lesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés

Biztonságosabb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a jövőben a nemzetbiztonsági ellenőrzések folyamata – jelentette be az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH).

Luczai István Ferenc informatikai főosztályvezető elmondta: a több mint 1,4 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósult projekt a többi között a nemzetbiztonsági ellenőrzések kérdőíveinek elektronikus kitöltését, feldolgozását teszi lehetővé.

A kettős támogatási formában – 80,9 százalékban a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP), 19,1 százalékban a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) – megvalósult fejlesztés keretében speciális eszközöket, űrlapkezelő, kockázatelemző informatikai alkalmazásokat szereztek be. Ezek nemcsak a kitöltést segítik, hanem lehetővé válik a különböző nyilvántartások egységes kezelése, az információk gyors megjelenítése is – közölte a főosztályvezető.

Luczai hozzátette: mindezzel jelentősen felgyorsítható, kényelmesebbé tehető az ellenőrzés. Kiemelt szempont viszont a biztonság, ezért a bankoknál alkalmazotthoz hasonló megoldásokat alkalmaznak, de még annál is magasabb biztonsági szinten.

Kovács Zoltán András, az AH főigazgató-helyettese a Belügyminisztériumban “A nemzetbiztonsági ellenőrzések elektronizálása a korrupciós esetek nagyobb arányú felderítése, illetve megelőzése érdekében” elnevezésű projektről tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: a nemzetbiztonsági ellenőrzésekben markánsabbá válik az informatika szerepe, de ez az emberek munkáját nem váltja ki, csak megkönnyíti. A végső döntést továbbra is emberek hozzák meg – szögezte le.

Kiemelték továbbá, hogy szintén a fejlesztésnek köszönhetően az AH is csatlakozni tud a január 1-jén induló elektronikus közigazgatási térhez, így más – az AH illetékességébe tartozó – eljárásokban is biztosítani tudják az e-ügyintézés lehetőségét.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu