Published On: ked, okt 31st, 2017

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet

Berkes Antal, a manchesteri egyetem fiatal oktatója kapta idén Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet és Ösztöndíjat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Sonnevend Pál, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének vezetője laudációjában úgy fogalmazott, Berkes Antal angol és francia nyelven is elkészített, nyolcszáz oldalas értekezése az elmúlt évek erős mezőnyében is kiemelkedik. Hangsúlyozta, a díjazott dolgozat azzal foglakozik, hogy az emberi jogokat mennyire lehet érvényre juttatni azokban a krízisövezetekben, amelyeket egyetlen állam sem tud hatékonyan ellenőrizni.

Ez a téma azért is nagyon aktuális mert, például a menekülthullámok is a háborús-, illetve polgárháborús övezetek egyik következményei – tette hozzá Sonnevend, megjegyezve azt is, hogy Berkes Antal biztosan öregbíteni tudja majd a magyar nemzetközi jogtudomány hírnevét, és jó követője lesz Herczegh Gézának.

Berkes Antal külföldi elfoglaltsága miatt nem tudta személyesen átvenni a díjat.

Kovács Péter, a Nemzetközi Büntetőbíróság bírája a hágai testület esélyeiről és kihívásairól tartott előadásában elmondta, az Obama-adminisztráció alatt jó együttműködés alakult ki az Egyesült Államok és a bíróság között, amelynek ugyanakkor még mindig nehéz dolga van azokban az esetekben, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem kényszeríti ki a szervezet fennhatóságát el nem ismerő országok részvételét az eljárásokban.

A rendezvényen jelen volt Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, aki a díj névadójának, a jogtudósnak a lánya. A Herczegh hozzátartozói által létrehozott alapítvány emlékérem és ösztöndíj adományozásával kívánja elismerni és támogatni azokat a fiatal kutatókat, akik nemzetközi jogi témakörben elmélyült munkát végeznek.

Herczegh Géza (1928-2010) 1990-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja, 1990-1993 között az Alkotmánybíróság elnökhelyettese volt, majd a hágai Nemzetközi Bíróság tagjává választották, ahol 2003-ig tevékenykedett. Fő kutatási területe a nemzetközi jog, illetve annak kapcsolata az alkotmánybíráskodással és az európai közösségi joggal, a nemzetközi bíráskodás, az emberi jogok nemzetközi érvényesülése, a nemzeti kisebbségek védelme, a humanitárius jog nemzetközi fejlődése és a diplomáciatörténet.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu