Az afganisztáni tálibok vezetője arra utasított, hogy ne büntessék a korábbi kormány tisztségviselőit

Asraf GániAz afganisztáni tálibok vezetője, Hibatulla Ahundzada molla arra utasította embereit, hogy ne büntessék meg az egykori afgán kormány tisztségviselőit, miközben több civil szervezet erőszakkal és rögtönbíráskodással vádolta meg a kabuli rezsimet.

“Tartsák tiszteletben, hogy amnesztiát adtam, és ne büntessék az előző kormány alkalmazottjait múltbeli bűneikért” – idézte Ahundzadát a tálibok egyik szóvivője, Mohammad Naím a Twitteren. Naím szerint a molla, aki évek óta kerüli a nyilvánosságot, szerda este beszélt erről afgán tisztségviselők előtt Kandahárban, a tálibok egyik fellegvárában. Nemrég felkerült a közösségi oldalakra egy nagy felzúdulást kiváltó felvétel, amelyen az látható, hogy két tálib volt katonatisztet ütlegel.

Augusztusi hatalomra kerülésüket követően a tálibok általános amnesztiát hirdettek, és megígérték, hogy nem éri bántódás sem a katonákat, sem az egykori kormányalkalmazottakat. Mindezek ellenére az ENSZ és nemzetközi jogvédő szervezetek azt állították: hiteles értesülések szerint a rendőrség és a hírszerzés több mint száz volt tisztségviselője tűnt el rejtélyes körülmények között, vagy vált rögtönbíráskodás áldozatává.

Beszédében Ahundzada felszólította a helyi hatóságokat és a törzsi vezetőket: tegyenek meg mindent, hogy az afgánok ne akarják elhagyni az országot, és “becsületük védve legyen”. “Az afgánokat nem tisztelik más országokban, tehát egyetlen afgánnak sem kellene elhagynia hazáját” – hangsúlyozta. Ennek ellenére tömegek rohamozzák meg az útleveleket kiadó hivatalokat – amelyek rövid ideig tartanak nyitva -, hogy elmeneküljenek a szegénység, az erőszak és a humanitárius katasztrófa fenyegetése elől.

Eközben Asraf Gáni volt afgán elnök a brit BBC-nek nyilatkozva védelmébe vette gyors távozását Afganisztánból. Gáni azt mondta: mindezt annak érdekében tette, hogy elkerülje Kabul lerombolását. A tálibok augusztus közepén gyakorlatilag harcok nélkül foglalták el a fővárost.

Hozzátette: augusztus 15-én, mikor reggel felkelt, fogalma sem volt róla, hogy az lesz az utolsó napja hazájában. Két perce volt dönteni a távozásról, hogy elkerülje a vérengzést. Eredetileg Afganisztánban akart maradni, de minden fontosabb város a tálibok kezére került. Csak akkor eszmélt rá, hogy elhagyja az országot, amikor már a repülőgépen ült – állította.

A volt elnököt – aki jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben él – sokan bírálták döntéséért. Olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy Gáni hatalmas vagyonokat tüntetett el. Az egykori államfő ezt tagadta, és jelezte: kész alávetni magát nemzetközi vizsgálatnak, hogy tisztázza a nevét.

Gáni beismerte: több hibát követett el, például azt hitte, hogy a nemzetközi közösség türelme kitart, és megbízott a partnereiben is. Ugyanakkor a tálib-amerikai megállapodás eredménye békefolyamat helyett nemzetközi csapatkivonás lett, amely pedig erőszakos hatalomátvételhez vezetett – tette hozzá.

“Életem munkája semmivé lett” – panaszolta. “Az általam képviselt értékeket lábbal taposták, és engem kiáltottak ki bűnbaknak”.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment