Az Európa Tanács aktívabb fellépést vár a nők elleni erőszak felszámolásában

Európai UnióAz Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) aktívabb fellépésre szólított fel a nők elleni erőszak felszámolásában, és a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó isztambuli egyezmény ratifikálását sürgette.

Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) a nők elleni erőszakkal foglalkozó jelentéstevője szerdán, a nők elleni erőszak megszüntetésének november 25-én esedékes nemzetközi napját megelőzően tett közzé nyilatkozatot. A jelentéstevő hangsúlyozta: noha minden erőfeszítés ellenére a nők elleni erőszak folytatódik és új formákat ölt, van remény a jelenség “társadalmi tudatosítására”. Manapság ugyanis a nők elleni erőszakot egyre ritkábban tekintik tabunak vagy magánügynek – jelentette ki.

“Amíg azonban az egész társadalom nem ismeri fel a változás és az erőszaknak véget vető valódi egyenlőség szükségességét, amíg az áldozatok hibáztatása nem szűnik meg, s a férfiak nem szólalnak fel a nemi alapú erőszak ellen, addig nem győzhetünk” – fogalmazott nyilatkozatában Gurmai. A jelentéstevő a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezmény ratifikálására szólította fel az attól még távolmaradó tagországokat.

Kiemelte: az aláíró országoknak figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az iskolák, a sajtó és a politika is a kölcsönös tisztelet és megértés új üzenetének közvetítői legyenek. Sikeréért és az “ellenségeskedés mérgező forrásainak azonosításában és megszüntetésében” az egész társadalomnak együtt kell működnie – mondta.

“Minden eddiginél határozottabban szólítom fel a férfiakat és a fiúkat, hogy vegyék ki részüket a nők elleni erőszak megszüntetésében” – tette hozzá Gurmai.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment