Az olasz kormány a haditengerészet bevetésére készül a tengeri határok ellenőrzésére

Giorgia MeloniA Róma hatáskörébe tartozó tengeri övezetben kialakult migrációs helyzet miatt az olasz kormány a haditengerészetre akarja bízni a területi vizek ellenőrzését, ami az embercsempészek elleni fellépést is jelenti – idézte a miniszterelnöki hivatalt az olasz sajtó.

Giorgia Meloni miniszterelnök vezetésével újabb egyeztetés zajlott a hetek óta erősödő migrációs nyomásról a belügyminiszter, Matteo Piantedosi, a kikötőkért felelős infrastrukturális és közlekedési miniszter, Matteo Salvini, valamint Guido Crosetto védelmi miniszter részvételével. Jelen voltak a nemzetbiztonsági hivatalok vezetői is.

Az interneten kapcsolódott be Antonio Tajani külügyminiszter, aki Jeruzsálemből jelentkezett be, ahol diplomáciai látogatáson tartózkodik. A miniszterelnöki hivatal közlése szerint egyre sürgetőbbnek látszik a tengeri határok védelmének erősítése, a migránsokat szállító hajók minél gyorsabb azonosítása, és ehhez a haditengerészet bevonása szükséges. Indoklásként hangoztatták, hogy a haditengerészet megfelelő műszaki-technológiai eszközökkel rendelkezik a hajók észlelésére és a tengeri terület ellenőrzésére.

A haditengerészet bevetését az olasz jobboldali pártok régóta szorgalmazzák. A kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) elnökeként Giorgia Meloni 2018 óta hajóblokád felállítását szorgalmazza a Földközi-tengeren a migránsokat szállító hajók megállítására. A haditengerészet jelenléte iránti igény a február 26-án történt calabriai hajószerencsétlenség miatt merült fel ismét, amikor a parti őrség és a pénzügyőrség járművei nem bizonyultak elegendőnek az embercsempész hajókkal szembeni fellépésre. A haditengerészet erősítést nyújthat az Afrikából és a Közel-Kelet irányából is érkező hajók ellenőrzésére, valamint mentési műveletekre is.

Guido Crosetto védelmi miniszter közleményben hangoztatta, hogy a migráció erősödése szoros kapcsolatban áll az ukrajnai háborúval. Kijelentette, az Európai Uniónak és a NATO-nak észre kell vennie, hogy az ukrajnai háború globális méretű konfliktushelyzetet teremtett, ami a dél-európai határokon is napról napra növeli a veszélyességi szintet. Úgy vélte, a „migráció csapjainak megnyitása” egyes országokkal szembeni támadásként értékelhető.

„Tudomásul kell venni, hogy a folyamatos és ellenőrzés nélküli migráció, az azzal egy idejű gazdasági és társadalmi krízis idején, eszközt képvisel a kiszolgáltatottabb országok, elsők között Olaszország célba vételére, ami az általunk képviselt egyértelmű és határozott geopolitikai döntések ellen szól” – hangsúlyozta Crosetto.

A belügyminisztérium hétfői adatai szerint év eleje óta több mint húszezren kötöttek ki az olaszországi partokon. Tavaly ugyanezen időszakban valamivel több mint hatezren érkeztek. Az idén legtöbben a március 6. és 11. közötti héten érkeztek, több mint négyezer-ötszázan. Az érkezők között a legnépesebb csoportot az Elefántcsontpartról és Guineából származók alkotják, majd a bangladesiek következnek. A több mint húszezer ember között majdnem kétezer volt a felnőtt kísérő nélküli gyerek vagy fiatalkorú.

Uniós biztos: meg kell teremteni a bevándorlás legális lehetőségeit
Európának szüksége van a migrációra, a bevándorlás jelentette munkaerőre, ezért létre kell hozni a bevándorlás legális, biztonságos formáit – jelentette ki az Európai Bizottság belügyi biztosa. Ylva Johansson az Európai Parlament plenáris ülésének a bevándorlók mentéséről és biztonságos, legális útvonalak biztosításról szóló vitáján azt mondta: a Földközi-tengeren bekövetkezett haláleseteknek arra kell emlékeztetniük, hogy az unió prioritásának az életek megmentésének kell lennie. Az életmentésre adható legjobb válasz pedig a legális migráció lehetőségének megteremtése – hangoztatta az uniós biztos.

„Társadalmainknak szükségük van a bevándorlás jelentette munkaerőre, a képzett emberekre” – fogalmazott. Szavai szerint az unió célja az embercsempészet felszámolása. Közös feladat pedig az értinettek elszámoltatása – mondta. A migránsok biztonsága, az embercsempészet felszámolása érdekében jobb együttműködésre van szükség a migráció kiinduló országaival, össze kell hangolni az intézkedéseket, javítani kell a kutatás és a mentés hatékonyságán. Segíteni kell mindazon tehetséges embereknek, akik legálisan szeretnének az Európai Unióba jutni, ahogy fontos a menekültek számára is a biztonságos, humánus és legális bejutás biztosítása az unió területére. Az uniós fellépés alapjának a felelősségnek és a szolidaritásnak kell lennie – tette hozzá az uniós biztos.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment