Published On: hét, nov 13th, 2017

Az orosz fenyegetés miatt növeli a NATO a parancsnokságok létszámát

Az elmúlt években erősödő orosz fenyegetés miatt növeli az eddigi hétről kilencre a NATO a parancsnokságai számát – mondta Kiss Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában annak apropóján, hogy Brüsszelben tanácskoztak a katonai szövetség védelmi miniszterei.

A parancsnokságok logisztikai feladatok ellátására jönnek létre, hogy krízishelyzet esetén zökkenőmentes legyen a csapatok, illetve a nehézfegyverzet átszállítása Amerikából Európába – közölte a Közszolgálati Egyetem címzetes docense.

Ez egyrészt a tengeri útvonalak biztosítását jelenti, másrészt az európai kikötőkből az orosz határ felé vezető utak felügyeletét – tette hozzá.

A tengeri szállítás logisztikájának biztosításán túl ez például olyan feladatokat jelent, mint az európai vasútvonalak áteresztőképességének vagy a hidak teherbírásának vizsgálata. Ez meg sem közelíti a hidegháborús készültségi szintet, hiszen akkor 33 parancsnokságon 22 ezren dolgoztak, azóta pedig hét parancsnokságon hétezerre csökkent a létszám. Ezt növelik most két parancsnoksággal – ismertette.

Arról is szólt, hogy míg korábban a NATO nem foglalkozott Észak-Koreával, most egyértelműen felsorakoztak a tagállamok az Egyesült Államok mögé. Ennek az az oka, hogy a rezsim ma már olyan fegyverekkel, rakétákkal rendelkezik, amelyek akár a NATO-partnerországokat, sőt az európai tagállamokat is elérhetik.

Arról is döntöttek, hogy az eddigi 13 ezerről 16 ezerre növelik az afganisztáni NATO-csapatok létszámát. A többlet egyik felét Amerika, a másik felét a többi tagállam biztosítja – mondta a szakértő.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu