Az „új IRA” vállalta az észak-írországi rendőr elleni fegyveres támadást

helyszinelőkAz „új IRA” nevű republikánus milícia jelentkezett annak a fegyveres támadásnak az elkövetőjeként, amelyet múlt szerdán hajtottak végre egy rendőr ellen az észak-írországi Omagh városában.

John Caldwell nyomozó főfelügyelőt gyerekek szeme láttára, egy ifjúsági sportlétesítménynél érte a lőfegyveres támadás. Caldwell szabadidejében rendszeresen tartott edzéseket ifjúsági labdarúgókluboknak, és a támadás idején is éppen egy edzés után rakodta össze a sportkellékeket gyerekek segítségével. A hatósági tájékoztatás szerint a magas rangú rendőrtiszt állapota válságos, de stabil.

Észak-Írországban 2017 januárja óta nem volt példa rendőrök elleni fegyveres támadásra. A hatóságok eddig hat embert vettek őrizetbe a múlt heti incidens ügyében; ők továbbra is vizsgálati fogságban vannak. Hétfőn az új IRA egy gépelt üzenetben közölte, hogy tagjai hajtották végre a nyomozótiszt elleni merényletet.

A kódokkal hitelesített üzenetet tartalmazó papírlapot a katolikus britellenes republikanizmus észak-írországi fellegvárában, Londonderry városában találták meg. Caldwell az észak-írországi rendőrség (PSNI) magas beosztású nyomozójaként olyan merényletek vizsgálatában vett részt, amelyeket az észak-írországi britellenes republikánus mozgalom fő sodorvonalától elszakadt kisebb csoportok hajtottak végre.

A rendőr részese volt emellett szervezett bűnözői csoportok által elkövetett gyilkosságok kivizsgálásának is. Az új IRA jelentkezése nem keltett meglepetést, mert a rendőrségi vizsgálat is erre a csoportra összpontosul.

Az új IRA 2012-ben alakult, és több gyilkosság fűződik a nevéhez. Első súlyos terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet hat éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. Az 52 éves Adrian Ismay súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Három éve a szervezet egy fiatal újságírónőt ölt meg, amikor tagjai Londonderryben lövöldözésbe keveredtek házkutatásokat tartó rendőrökkel. A 29 éves Lyra McKee nem volt a csoport kiszemelt áldozata, és a szervezet később elnézést kért az újságírónő haláláért.

Omagh volt a helyszíne az észak-írországi konfliktus legvéresebb merényletének. A pokolgépes akciót 1998 augusztusában hajtotta végre egy fanatikus britellenes csoport, amely magát „igazi IRA”-ként azonosította, és amelynek tagjai jórészt az egykori legnagyobb észak-írországi katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak. Az autóba rejtett robbanószerkezet 29 embert ölt meg, köztük kilenc gyermeket és egy terhes nőt, aki ikrekkel volt várandós. A robbanásban a hivatalos vizsgálati adatok szerint 220-an sebesültek meg, de későbbi becslések szerint a sérültek száma elérhette az ötszázat. Az észak-írországi rendezési folyamat egyik meghatározó mozzanataként az IRA csaknem negyedszázada felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment