Befejeződött a katasztrófavédelmi iparbiztonsági távmérőhálózat továbbfejlesztése

Országos Katasztrófavédelmi FőigazgatóságLezárult az iparbiztonsági távmérőhálózat továbbfejlesztése elnevezésű projekt, a beruházást 4,8 milliárd forint uniós támogatásból valósították meg – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A projekt új radiológiai mérési technológiák telepítését, a mérési végpontok számának növelését, valamint a központi rendszerek megújítását tette lehetővé. Célul tűzték ki a lakossági riasztó-tájékoztató rendszer kiépítését is a veszélyes üzemek környékén.

A katasztrófavédelem tulajdonában lévő radiológiai monitoring távmérőhálózat már meglévő huszonhat állomására új meteorológiai mérőszondák kerültek. Telepítettek harminc újgenerációs mérőállomást is, így már százhatvan távmérőállomás, valamint négy új mobilizálható mintavételi pont működik az ország területén.

Az aeroszol-mérőegységek alkalmasak a levegőben szálló részecskéken megtapadt radioaktív anyagok kimutatására.

A projekt egyik legnagyobb eredménye, hogy az eddig külön vezérléssel rendelkező lakossági riasztórendszerek, a radiológiai monitoring távmérőhálózat, valamint a Paks és harminc kilométeres körzetében telepített lakossági riasztó-tájékoztató végpontok immár közös felületről működtethetők.

Emellett újabb, veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek is a lakossági tájékoztató és riasztórendszerbe kerültek. Az üzemek környezetében 213 tájékoztatásra, riasztásra alkalmas szirénát, valamint 147 monitoring végpontot telepítettek a szakemberek; Hajdú-Bihar, Vas és Békés megyékben pedig ügyeleti központ létesült.

A katasztrófavédelem honlapján olvasható, hogy a veszélyes ipari üzemekben esetlegesen bekövetkező meghibásodás vagy baleset esetén veszélyes vegyi anyag kerülhet a levegőbe, amelynek a koncentrációját a telepített monitoring mérőszondák mérik és jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén. Ott a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén, a szirénarendszeren keresztül riasztják a lakosságot, illetve értesítik őket a magatartási szabályokról.

A rendszer segítségével több mint félmillió ember riasztható probléma esetén, súlyos ipari balesetekkel kapcsolatos lakosságvédelmi döntések, intézkedések rövidebb idő alatt hozhatók.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment