Published On: szo, dec 2nd, 2017

Biztonságpiac évkönyv 2017: A folklórvilágtól az őrzés-védelemig

Néhány évvel ezelőtt még a néptánc és a fellépések töltötték ki Lajtos Zsanett mindennapjait, a hétvégéket és a nyarakat. Idővel azonban a Forrás Néptáncegyüttesnek egyre többet kell nélkülöznie a fiatal tehetséget, mivel a Százhalombattáról származó hölgy a folklórvilágtól meglehetősen távol eső területen kezdett karrierépítésbe. Lajtos Zsanett ma a Nemzeti Közszolgálati Egyetem helyettes biztonsági vezetője.

Az érettségit követően Lajtos elvégzett egy OKJ-s tanfolyamot, majd figyelme a felsőoktatás felé fordult, a továbbtanulási kézikönyvet böngészve találta meg a számára szimpatikus intézményt és szakot: választása a Rendőrtiszti Főiskola közbiztonsági tanszékére esett, amely később a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez (NKE) került. Mivel a rendőri hivatás akkor még a tánccal kapcsolatos tervek miatt sem volt számára alternatíva, maradt a magánbiztonság: az alapkiképzést követően Lajtos szakaszparancsnoki beosztást kapott. Nem sokkal ezután alakult meg az NKE saját biztonsági szolgálata, a fiatal hölgy pedig már ennél a társaságnál kezdte meg a kötelező szakmai gyakorlatot.

Eleinte 12–24–12–48 órás beosztásban biztonsági őrként kezdett dolgozni, de nyolc hónap után a megüresedő recepciós pozícióra cserélte az éjszakai munkarendet. Az ambíció és szorgalom meghozta gyümölcsét: nem sokkal azután, hogy a biztonsági szolgálat helyettes vezetőjévé lépett elő, a 2015-ben megépült Orczy úti kollégiumért felelős biztonsági vezetőnek nevezték ki.

Talán némileg meglepő módon a legtöbb eset nem is a kollégiumon belül adódik. Mint azt Lajtos a Biztonságpiacnak elmesélte: éveken át jellemzők voltak a drogos esetek, mivel a kollégiumnak otthont adó Orczy-kert környékén nagy számban voltak jelen fogyasztók, ez a helyzet pedig a kollégiumi épület elkészülte után csak lassan változott meg. Ezenkívül kisebb értékű lopások fordultak elő, mert a kollégium elkészülte után lassan „tisztult ki” a környék.

Lajtos most úgy érzi, hogy jó utat választott, és így jó helyre is került, hiszen a klasszikus irodista szerepet nem rá szabták, de azt is tudta, hogy a tapasztalatszerzésen túl nem végcél a biztonsági őri munka sem. A jelenlegi ötvenfős biztonsági szolgálat – a széttagolt egyetemi épületek egy helyre költöztetését követően – több mint száz főre bővülhet majd, ennek menedzselése pedig izgalmas szakmai kihívásnak ígérkezik.

Mindemellett a jövőről sem feledkezik meg Zsanett, mert levelezőn az ELTE jogi karán igazságügyi igazgatásszervezőnek tanul, de a jövőbeli tervek között egy biztonsági mesterképzés elvégzése is szerepel.

(NCs)

(Cikkünk nyomtatásban 2017 februárjában jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu