Published On: hét, jan 1st, 2018

Biztonságpiac évkönyv 2017: „Isten a legnagyobb biztonság egy hívő ember számára”

Mező Misinek a biztonsággal kapcsolatban több bevált receptje is van. A Magna Cum Laude együttes frontembere igyekszik bölcsen élni, gondolva Istenre, a szülőkre, a családra és a barátokra.

– Mi jelenti számodra a biztonságot?
– Fiatal korában az embernek a biztonságot a szülei jelentik, és talán ez akkor sem változik, ha felnövünk. Ilyenkor is a szülők adják azt a biztonsági zónát, ahová jó olykor elbújni a világ elől. Az a tény, hogy van egy ilyen lehetőség, megnyugtató számomra. Ha elveszítjük a szüleinket, ez az egész biztonságérzet már csak „félkarú óriás” lesz. Ha az ember a saját biztonságáról beszél, elsőként általában a testi épségére és az anyagi biztonságára gondol, ami egy belénk kódolt természetes reakció, és ez alól én sem vagyok kivétel. Fontos, hogy biztonságban érezzem magam, a családomat, a gyerekeimet, a feleségemet, és talán ez az érzés egyre fokozódik, ha körülnézek a világban. Egyre jobban figyelni kell a biztonságunkra, és egyre inkább óvnunk kell mindenünket a külvilágtól. De lehet ezt másképp is megélni: ha nem magadban és embertársaidban hiszel, hanem Istenben. Én hiszem, hogy van, aki vigyázzon a saját és a családom biztonságára. Nem stresszelek, hogy ez vagy az lesz. Isten a legnagyobb biztonság egy hívő ember számára.

– Mit teszel azért, hogy biztonságban érezd magad?
– Ha nincs meg egy emberben a biztonságérzet, akaratlanul is elzárja magát a külvilágtól. Retteg mindentől, falakat húz maga köré a bizonytalanságérzet miatt. De milyen megnyugtató érzés, hogy ha utazol, tudod, ha baleset történik az autóval vagy veled, van kötelező biztosításod vagy cascód, és van életbiztosításod. Vagy ha a gyerek épp görkorcsolyázni tanul, akkor nyugodtabb vagy, ha van rajta védőfelszerelés (bukósisak, könyök- és térdvédő), azaz biztonságban van. Ha van riasztó a lakásodban, talán nyugodtabban mész el nyaralni. Ezt a fajta biztonságérzetet szívesen teremti meg magának az ember. Ezekre én is „áldozok”. Az életemben talán egy veszélyfaktor volt korábban, a motorozás. Mérlegelnem kellett, hogy csinálom tovább és akkor benne van a pakliban, hogy bármilyen baleset történhet velem, vagy abbahagyom – tekintettel a családomra és a zenésztársaimra, hiszen mindenkiért felelősséggel tartozom, és bármi történik velem, ők is a szenvedő alanyok táborát erősítik majd. Komoly felelősség, hogy hogyan élsz, mit csinálsz. Mára már, amennyire lehet, próbálom az ilyen veszélyeket kerülni.

– Hogyan neveled a gyerekeidet a biztonságra?
– Hála Istennek mindkét gyermekünk nagyon fogékony, és amit tanítunk nekik, betartják, így maximálisan megbízunk bennük. Sétálás közben, ha ők bicikliznek mellettünk, nem kell üvöltve rohanni utánuk egy kereszteződésnél, mert előtte megállnak – ezt tanulták. Sajnos sok családban valahogy nem tartják fontosnak ezt a fajta bizalmat, és a gyerek nem tanulja meg, mert nem bíznak benne. Pedig ez a legfontosabb, hogy bízz benne. Próbáljuk úgy nevelni a gyerekeinket, hogy felelősek vagyunk nemcsak a saját életünkért, hanem mások életéért is. A biztonság, vagy akár a környezettudatos életmód, mind hatással van arra, hogyan élünk.

(I.A.)

(Cikkünk nyomtatásban 2017 februárjában jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu