Published On: ked, dec 19th, 2017

Biztonságpiac évkönyv 2017: Nem rohangálok gépkarabéllyal, nem hordok paprikaspray-t

Ha jól működött a válogatott, akkor „elöl kreatív volt, hátul pedig nagyon megbízható”– mondja Kiss Gergely vízilabdázó, aki a három olimpiai bajnoki arany mellett Európa- és világbajnoki győzelmeket is maga mögött tudhat a számtalan magyar bajnoki cím mellett. A sportolót a biztonsághoz való viszonyulásáról kérdeztük.

– Hogyan vélekedik a biztonságról a hétköznapokban?

– A biztonság számomra nagyon fontos, hiszen a Szűz jegyében születtem. Ezért is tartom fontosnak, hogy az életem biztonságos és kiszámítható legyen. Gyermekkoromban még kötelező volt a katonaság. Akkor az volt az álmom, hogy határőr leszek és megvédem a hazát – barna lovon, puskával a hátamon. Biztosan a sok történelmi kalandfilm, a régi nagy példaképek hatására gondoltam így.

– Fiatalon volt olyan helyzet, hogy meg kellett védenie magát?

– Kamasz koromban elég nagy védelmet nyújtott a termetem. A korosztályomnál jóval magasabb voltam, és nagyjából harminc kilóval nehezebb. Általános iskola végén, a gimnáziumi évek elején, amikor egyre később voltak az edzések, akkor például volt nálam kéz alatt beszerzett gázspray. Évekig hordoztam magamnál, sohasem kellett használni, de amikor késő este mentem haza a hidegben, és vártam a villamosmegállóban, akkor azért megnyugtató volt, hogy ott van a zsebemben, a kezem pedig rajta. Belvárosi srácként láttam olyan arcokat az éjszakában, akik miatt érdemes volt figyelni. Néha amikor eljutottunk bulizni, hajnalban hazafelé is mindig a zsebemben volt. Régen azért minden esetre felkészülve tartottam az autómban egy kis kést. Persze nem mintha használni akartam volna. Természetesen így, felnőttként nem rohangálok gépkarabélyokkal, és nem hordok magamnál paprikaspray-t sem.

– Családapaként miként ügyel a hétköznapok biztonságára?

– Huszonnégy évesen hitelt vettünk fel és házépítésbe kezdtünk, két év múlva megszületett az első gyermekünk. Nyilván a család szempontjából is előtérbe került a biztonság. Nem mindegy, milyen autót vásárolunk, mekkora és milyen biztonsági rendszerekkel van felszerelve, és a szén-monoxid-kibocsátás mértéke is fontos. Természetesen a házunkon van biztosítás, és megfelelő biztonsági rendszer van kialakítva benne. Ezzel kapcsolatban igyekszünk lépést tartani a korral és a legmodernebb eszközöket használni.

– A vízilabdában milyen szerepe van a védelemnek, a „megelőzésnek”?

– A csapatsportokban, így a vízilabdában is fontos a megbízhatóság, a védelem. Azt szokták mondani, a mérkőzést hátul kell megnyerni, és nem elöl. Ha a magyar válogatott jól működött, akkor elöl kreatív volt, hátul pedig nagyon megbízható.

– Szokolay –

(Cikkünk nyomtatásban 2017 februárjában jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu