Duda: nem kell tanácskozni Putyinnal, Hitlerrel sem tárgyaltak a második világháborúban

hitler és putyinNem kell szóba állni Putyinnal, hiszen a náci diktátorral sem tárgyaltak a második világháborúban – fejtette ki Andrzej Duda lengyel államfő.

A jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa a Bild cím lapban közölt interjúban kiemelte, hogy meglepődve szemléli a német kancellár és a francia elnök által az orosz államfővel telefonon folytatott tárgyalások folyamatát. Mint mondta, Olaf Scholz és Emmanuel Macron megbeszélései Putyinnal “nem vezetnek sehová”, és csupán “legitimálják az orosz hadsereg Ukrajnában elkövetett bűncselekményeiért felelős embert”.

Putyin a felelős ezekért a bűncselekményekért, ő döntött Ukrajna megtámadásáról, az inváziós erők parancsnokai az ő irányítása alatt állnak – húzta alá Duda. Macron azon minapi nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a háború utáni diplomáciai rendezés elősegítése érdekében nem szabad megalázó helyzetbe hozni Oroszországot, kiemelte: nem tud arról, hogy hasonló vélemény megfogalmazódott volna Hitlerrel kapcsolatban.

“Beszélt bárki is így Hitlerrel a második világháború alatt? Mondta bárki is, hogy meg kell kímélni Hitlert az arcvesztéstől? Hogy úgy kell eljárnunk, hogy ne legyen megalázó Hitlernek? Én nem hallottam ilyen hangokat” – fejtette ki a lengyel államfő.

A többi között arról is szólt, hogy nem szabad törődni az atomfegyverek bevetéséről szóló moszkvai fenyegetésekkel. “Ha félünk az orosz atomfegyverektől, akkor azonnal meg kellene adnunk magunkat” – fogalmazott Duda, hozzátéve: “katasztrófához vezet, ha valaki megijed az orosz zsarolástól”. Azt is hangsúlyozta, hogy a háborút nem lehet “az ukrán kormány feje fölött” kötött megállapodással lezárni, és nem lehet szó olyan megegyezésről, amellyel Kijev nem ért egyet.

A legjobb az lenne, ha az ukrán védelem olyan támogatást kapna, amellyel “ki tudják szorítani az oroszokat a területükről”. Arra a kérdésre, hogy ez a Krím-félszigetre is vonatkozik-e, azt mondta, hogy “helyre kell állítani a nemzetközileg elismert politikai határokat”, és helyre kell állítani az 1989 után Európában kialakított, mindenki által elismert és a nemzetközi jog elsőbbségén nyugvó rendet, amelyet Oroszország többször megsértett.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment