Published On: hét, máj 15th, 2017

Egyedül az építőiparban csökkent a munkahelyi balesetek száma

Magyarországon az építőipar volt az egyetlen olyan szektor, ahol csökkent a munkahelyi balesetek száma 2015 és 2016 között. A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. egészségügyi és munkavédelmi koordinátora, Lipták Timea szerint az egészséges és biztonságos munkavégzés területe még mindig folyamatos fejlesztésre szorul.

A Nemzetgazdasági Minisztérium jelentése szerint a 2015-ös évhez képest a munkahelyi balesetek száma tavaly szinte valamennyi gazdasági szektorban nőtt. A teljes növekedés 9,2 százalék, amely közel kétezerrel több balesetet jelentett 2016-ban. Egyedül az építőipar mutat javulást e tekintetben, ahol a minisztérium az elmúlt évben huszonhattal kevesebb balesetet regisztrált a 2015-ös 808-hoz képest. A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. egészségügyi és munkavédelmi koordinátora, Lipták szerint a hazai építőiparnak még mindig van elmaradása a helyes gondolkodás elsajátításában.

Az ágazat szempontjából megoldásra váró kihívás egyik oldala a “megváltozott tudatállapot” problémájával írható le. „Ha a „megváltozott tudatállapotról” hallunk, olyan extrém példák juthatnak eszünkbe, mint az ittasság vagy a kábítószer-fogyasztás. Azt azonban mindenkinek fontolóra kéne vennie, hogy a fáradtság, vagy akár egy felfokozott érzelmi állapot is produkálhat az alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás során fellépőekhez hasonló tüneteket, így ez csak a jéghegy csúcsa” – mondta el Lipták.

A Skanska szakembere szerint segítséget jelenthet az üzleti életben sikerrel alkalmazott tervezés-cselekvés-felülvizsgálat-munka fejlesztése (PDCA) irányítási módszer. „Ha bármikor munkába indulunk, mindig a PDCA módszer négy összetevőjére kéne koncentrálnunk. Először megtervezzük, hogy mire vagyunk képesek, aztán elvégezzük a feladatot, majd ellenőrizzük az eredményeinket, és levonjuk a következtetéseket, végül pedig azok szerint fejlesztjük munkánkat” – tette hozzá Lipták.

A kihívás másik oldala abban keresendő, hogy mennyire felelnek meg a cégek Magyarországon az egészségügyi és munkavédelmi előírásoknak.

Lipták szerint sok olyan terület van, amelyen lehet még fejleszteni. „Amikor elkezdünk egy új alvállalkozóval dolgozni, nem csak elvárunk, hanem nyújtunk is valamit. Segítünk nekik azzal, hogy közösen kockázat-elemzést és -értékelést végzünk, rendszeres, ingyenes egészségügyi és munkavédelmi képzéseket kínálunk nekik, és arra is lehetőséget biztosítunk, hogy elmondják véleményüket az elvárásainkról. Így tudnak egymáshoz közeledni az álláspontjaink” – közölte Lipták.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu