Published On: hét, nov 13th, 2017

Elfogadta a román kormány a Patriot rakétavédelmi rendszer beszerzéséről szóló törvénytervezetet

Patriot típusú rakétavédelmi üteg beszerzéséről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén a román kormány.

A jogszabály, ha a parlament is megerősíti majd, felhatalmazza a román védelmi minisztériumot, hogy még 2017-ben megkösse az első üteg megvásárlásáról szóló szerződést az Egyesült Államok kormányával, áfa nélkül 765 millió dollár értékben.

A 3,9 milliárd dolláros keretösszegért beszerzendő hét Patriot rakétaüteg közül négy a román légierőhöz, három pedig a szárazföldi csapatokhoz kerül. A vételár a szükséges szállítóeszközöket, lövegeket, karbantartási felszereléseket, valamint a kezelőszemélyzet kiképzésének költségét is fedezi.

A törvénytervezet leszögezi: Románia alapvető biztonsági érdeke a szárazföldi telepítésű légelhárítási képességek fejlesztése, a Patriot-rendszerek beszerzése pedig az ország és térség biztonságának megerősítése mellett a Románia és Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség megszilárdítását is szolgálja.

Bukaresti tervek szerint a parlament sürgősségi eljárással fogja megszavazni a törvénytervezetet, mert különben nem tudná tartani azt a vállalását, hogy már ettől az évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu