Europol: 180 millió eurót tisztára mosó pénzügyi hálót számoltak fel a belga és a spanyol hatóságok

EuropolA belga rendőrség és a spanyol csendőrség közös művelete keretében 180 millió euró, drogkereskedelemből származó nyereséget tisztára mosó illegális pénzügyi rendszert számoltak fel a hatóságok – tudatta az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.

A marokkói, spanyol és belga állampolgárokból álló bűnszövetkezet Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Dél-Amerikában és Dubajban is tevékenykedett. Tagjai illegális bankrendszert hoztak létre az Európai Unióba becsempészett és eladott kokainból származó nyereség tisztára mosására.

A bűnüldöző szervek a mintegy két évig tartó nyomozás során megállapították, hogy a bűnözők nagy mennyiségű kokaint szállítottak Dél-Amerikából több európai tengeri kikötőbe és repülőtérre. A bűnszervezet a különböző belépési pontokon lévő kapcsolattartók segítségével a kábítószert hatalmas haszonnal értékesítette, és fedőcégek létrehozásával sikerült félrevezetnie a hatóságokat.

A hatóságok Belgiumban öt, Spanyolországban egy gyanúsítottat vettek őrizetbe, hét ingatlant, nagy mennyiségű készpénzt és luxustárgyakat valamint 1,2 millió euró értékű kriptovalutát foglaltak le.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment