Published On: csü, okt 17th, 2013

Évről-évre nő a betörések száma Magyarországon

Magyarországon az elmúlt négy évben több mint 20 százalékkal növekedett a betöréses lopások száma. A betörésekhez sokszor még most is a hanyag tulajdonosok szolgáltatják az alkalmat, miközben ma már akár mobiltelefonon is követhetjük a lakásunk körüli történéseket.

A Belügyminisztérium által nemrég nyilvánosságra hozott statisztika szerint 2009 óta folyamatosan növekszik a betörések száma Magyarországon, 375.382-ről 451.512-re, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent az elmúlt négy évben. A statisztikák szerint hasonló a tendencia egész Európában: 2007 és 2010 között átlagosan 7 százalékkal emelkedett a betöréses vagyonelleni bűncselekmények száma. Különösen súlyos a helyzet Görögországban, ahol 60 százalékkal, illetve Romániában, ahol több mint 30 százalékkal emelkedett a mutató.

A khdirektbiztositas.hu tapasztalata szerint betöréses lopások elkövetési módját továbbra is gyakran az ingatlanok tulajdonosainak szokásai alakítják. Így például továbbra is gyakoriak a betöréses lopások az időszakosan használt nyaralókban, hétvégi házakban. Ugyanígy gyakori a nem megfelelő gondossággal lezárt ingatlanokba történő betörés a nyitva felejtett ablakok, erkélyajtók kihasználásával vagy az építés alatt lévő ingatlanokba történő betörés. A khdirektbiztositas.hu adatai szerint területileg különösen veszélyeztetettek a sűrűn lakott városközpontok – ahol a lakók nem ismerik egymást -, illetve nyaralóövezetek és tanyák.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese azt javasolja, hogy lakásbiztosítás kötésekor érdemes érdeklődni, hogy milyen védelmi szint meglétéhez köti a biztosító a biztosítást. „Mechanikus és elektronikai védelmi megoldások egész tárháza áll ma már rendelkezésre, ezek közül a biztosítók által minősített termékeket érdemes választani. A digitális rögzítőrendszerek terjedésével akár arra is lehetőség van, hogy a tulajdonos okostelefon segítségével nyomon követhesse az ingatlanja körüli történéseket”- mondta el a szakértő.

Forrás: BP

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aspectis