Published On: hét, Már 7th, 2011

Hazaértek Líbiából a védelmi szakértők

Hazaérkezett Máltáról vasárnap este az a háromfős magyar polgári védelmi szakértői csoport, amely a Líbiában rekedt külföldi állampolgárok kimenekítésének megszervezésében segédkezett.

Jackovics Péter, a csoport vezetője Ferihegyen a gép landolása után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a máltai műveletirányító központban kilenc ország tizenhárom szakemberével dolgoztak együtt. Az ott töltött négy napban az volt a fő feladatuk, hogy az unióba irányuló légi és tengeri szállítást koordinálják. Felkészültek arra is, hogy ha esetleg még kint lévő magyar állampolgárok haza akarnak jutni, akkor az ő szállításukat is megszervezzék.

Jackovics elmondása szerint jelenleg huszonöt EU-tagország 1140 állampolgára van Líbiában, de közülük már csak 47-en akarnak hazajutni, ezért a központ úgy döntött, nem működik tovább, és minden EU-tagállam Tunéziába telepíti át szakembereit. Onnan koordinálják majd a humanitárius feladatokat is, amelyekben magyar szakemberek akkor fognak részt venni, ha erre a kormánytól felhatalmazást kapnak.

A csoportvezető kitért arra is, hogy jelenleg az EU szakemberei felmérést végeznek Líbiában, utána kezdődhet meg a humanitárius segélyezés, amely több hónapig vagy akár évekig is elhúzódhat. Újabb koordinációs feladatokat akkor fognak végrehajtani, ha a brüsszeli monitoringközpont úgy látja, szükség van erre.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban azt mondta, Magyarország az unió soros elnökségével párhuzamosan a polgári védelmi szervezet elnöklését is ellátja, ennek keretében utazott ki a három magyar szakember.

Forrás: MTI

 

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Tzino szerint:

    Nem voltam kint, de necmask a tvből lehet informe1lf3dni. Pl. az egyik agyament a magbf3l egy fradi ze1szlf3t lengetett egy darabig, ele9g sokat elmond. A tvben nem az f6sszefoglalf3kbf3l kell okoskodni, fe9l e9jszaka ment a he1tte9rben a hedrtv, ami majdnem fele9r egy ottvoltam szituval.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu