Helik: a változások megerősítették a szervezetet

Helik FerencA Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal egyesítése révén megalakult a NÉBIH 2012-ben. Az összeolvadásnak köszönhetően a hivatal ma már országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszer-hamisítások és a feketegazdaság ellen. Az elmúlt nyolc évben megannyi kihívással, változással, és legfőképpen számos sikerrel telt el – összegezte Helik Ferenc, a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője a szervezet tevékenységét.

– Hogyan emlékszik vissza a megalakulásra?
– Hatalmas előrelépés volt számunkra, amikor a márciusi megalakulást követő ősszel sor került a NÉBIH-en belül egy olyan szervezeti egység létrehozására, amely kifejezetten az illegális tevékenységek, feketegazdaság felszámolásával foglalkozik. A Kiemelt Ügyek Igazgatósága így jött létre – az Európai Unión belül harmadikként –, és dolgozik évről évre egyre nagyobb hatékonysággal. Rendkívül nagy szükség volt a szervezet megalapítására, hiszen a felmérések alapján 2004-2005 óta a második legnagyobb volumenű illegális tevékenység az EU-ban az élelmiszer-hamisítás. Az első helyen továbbra is a kábítószer áll.

– Melyik két ország érezte még szükségét egy ilyen szervezeti egység kialakításának?
– Rajtunk kívül elsőként Olaszország. Ott a csendőrség keretén belül különítettek el csoportot, ahol közel 1500 fő dolgozik. Másodjára Dániában jött létre egy hozzánk hasonló, kisebb létszámú egység, ami szintén ilyen típusú tevékenységet végez.

– Milyen aktivitással vannak jelen a mindennapokban, hogyan képzeljük el a tevékenységüket?
– A mi egységünk főként ellenőrzéseket végez. Ezen esetek száma az elmúlt nyolc évben, éves szinten nagyjából öt-hatszáz ügyet tesz ki. Lényegében szinte minden másnap derítünk fel valamilyen illegális tevékenységet. Kifejezetten magas, 95 százalék fölötti hatékonysági rátával büszkélkedhetünk. Tízből kilenc esetben megtaláljuk azt, amit előzőleg vélelmeztünk. Az általunk végzett ellenőrzések eredményképpen az elmúlt nyolc évben, több mint tízezer tonna termék került kivonásra a forgalomból. A megakadályozott adó és áfa elkerülése pedig tizenegymilliárd forint fölött volt. Ez az összeg így megmaradt a költségvetésben, ezt nem tudták a különböző illegális termékek által elcsalni, illetve nem befizetni.

– Milyen szakemberek dolgoznak az igazgatóságon?
– Szervezetünkben speciális szaktudású kollégák vannak. Részben élelmiszerbiztonsági szakemberek, állatorvosok, agrármérnökök, növényvédelmi szakemberek. De emellett együttműködnek és dolgoznak velünk volt NAV revizorok, bűnügyi nyomozók, korábban egyéb rendvédelmi szervnél tapasztalatot szerzett kollégák, továbbá informatikusok illetve jogászok is. Mindezen munkatársunk együttes munkája adja azt a speciális szaktudást, amellyel az imént említett hatékonysági rátát el tudjuk érni.

– Vannak kifejezetten specifikus területek, amelyekre kiemelt figyelmet fordítanak?
– Nincsenek. A teljes élelmiszerlánc területén végzünk ellenőrzéseket. Ebbe beletartoznak a növényvédő szerek, szaporítóanyagok, de még az állatgyógyászati szerek kontrollja is. A NÉBIH teljes profilja, ahogyan mondani szoktuk: a termőföldtől az asztalig.

– A nyolc éves fennállásuk óta milyen eredményeket értek el, illetve milyen újításokat vezettek be?
– Az elmúlt évben sikerült területi kirendeltségeket is létrehoznunk, ami hatalmas előrelépés volt a szervezet életében. További eredmény, hogy az elmúlt évben a Büntető Törvénykönyvbe bekerült az a jogi tényállás is, amely az élelmiszer-hamisítást rendeli büntetni. Úgy gondoljuk az új törvényi szabályozás, a büntetőjogi szankcióval való fenyegetettség előreláthatóan további visszatartó erővel rendelkezik. További változást, és egyben újítást eredményezett a szervezetben, az élelmiszerrendész intézménye, amelynek teljes körű jogi szabályozása is megtörtént. Ennek értelmében már olyan kollégáink is vannak, akik rendészeti szakvizsgával rendelkeznek, megfelelő eszközökkel vannak felszerelve, valamint a különböző kényszerítő eszközök és intézkedések alkalmazására is jogosultak. További sikerként könyveltük el, hogy az általunk hozott szankciók ellen kizárólag bíróságon lehet jogorvoslatot kérni. Az elmúlt nyolc évben, több mint 104 esetben fordultak bírósághoz döntéseink ellen, azonban minden esetben úgy döntött a bíróság, hogy jogszerű volt a határozatunk.

– Megfigyelhető volt valamiféle tendencia, ami jellemző volt az évek során a feketegazdaságban vagy éppen az élelmiszer-hamisításban?
– A kezdeti időszakban a húsokkal, tőkehúsokkal történtek nagy számban visszaélések. A tejtermékek esetében is megfigyelhető volt egy hasonló időszak, gondolom mindenki emlékszik még az UHT tejekkel kapcsolatos botrányra. Mindkét esetben azonban nagy változást eredményezett az általános forgalmi adó csökkentése. Manapság slágernek számítanak a táplálék kiegészítők, és az úgymond „csodaszerek” forgalmazása. Ebben a szegmensben van leginkább teendőnk. Számos esetben az előzetes adatgyűjtést kiegészítjük próbavásárlásokkal is. Két évvel ezelőtt ennek köszönhetően ötvenezer darab potencianövelőt és egyéb étrend kiegészítőt vontunk ki a forgalomból. De nem csupán az élelmiszerekkel kapcsolatban kellett intézkednünk. Nagyon sok olyan növényvédő szer került forgalomba, amelynek nem volt engedélye az EU-ban. Akadt olyan évünk is, amikor ötven-hatvan tonna terméket kellett kivonnunk a forgalomból. Az elmúlt években ez a szám is nagymértékben csökkent. Általában kifejezetten javuló tendencia látszik, amelyben nem csupán a mi szakértelmüknek volt nagy szerepe.

– Az adatgyűjtés és szakmai kompetencia mellett mi volt még segítségükre?
– Ahogyan említettem számunkra rendkívül fontos az előzetes tájékozódás. Ebben sokat segített az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer, amelyhez a NÉBIH is hozzáfér. Egy kétéves projektet is sikerrel megvalósítottunk, az INTEL-t – Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer –, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését teszi lehetővé. Az ellenőrzéseink hatvan százalékát saját adatgyűjtés alapján végezzük, így ez a rendszer nagyon hasznos számunkra, mivel különböző adatokat képes egy platformra helyezni.

– Hogyan látják a jövőt, miben szeretnének fejlődni?
– Jelenleg is folyamatosan fejlesztjük a technikai hátteret, és erről a jövőben sem fogunk lemondani. Szeretnénk egy kicsit jobb gépjárműparkot, valamint fejleszteni tervezzük a kollégák fizikai és szellemi állóképességét. Rendkívül szükségesnek tartjuk a szakmai és kapacitás szempontjából is megfelelő laborháttér fenntartását is. A digitalizáció egyre nagyobb térnyerése miatt kiemelt figyelmet fordítunk a jövőben is az internetes árumozgás ellenőrzésére, napi szintű monitorozására. A megfelelő munkaerő utánpótlásra is nagy hangsúlyt fektetünk a következő években. Ahogy ugye mondani szokták: pénz, paripa, fegyver, minden kellene.

– Tudna választani egy olyan momentumot, amelyre leginkább büszke volt az elmúlt években?
– Nem volt olyan projekt, amire ne lennék azok. Inkább azt mondanám, hogy büszkék vagyunk arra, hogy nem kerültek forgalomba olyan termékek, amelyek az egészségre károsak lennének. Ez is mutatja, hogy célzott ellenőrzéseket végzünk, nem csak ötletszerűen bemegyünk valahova. Számunkra nem a mérőszámok fontosak, hanem a fogyasztók visszajelzése, amelyek viszont nagyon pozitívak. Az élelmiszer az egyetlen olyan termék, ami mindenkit érint, így a fogyasztók bizalma is sokkal erősebb irányunkba. Ezt a bizalmat pedig úgy vélem az is erősíti, hogy tudják, hogy a NÉBIH által kiszabott bírságok mind az államháztartásba folynak be, nem pedig a mi számlánkat gyarapítják.

(Cikkünk először 2020 szeptemberében, nyomtatásban jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment