Published On: sze, dec 21st, 2016

Ilyen együtt dolgozni az együttműködő robotokkal

Az együttműködő robotok előnyeiről már sok cikk, kutatás és tanulmány készült, de ezek többsége csak elméletben mutatta be a robotok pozitív tulajdonságait. Ezúttal viszont olyan munkás emberek véleményét kérdezte a Universal Robots, akik kéz a kézben, napi szinten együtt dolgoznak ezekkel a gépekkel. Ők ilyennek látják a helyzetet.

Az automatizálással kapcsolatban minden alkalommal elhangzik, hogy a termelés mellett az emberek munkáját is átalakítja. A New Yorkban működő Inertia Switch finommechanikai cég életében sem volt ez másképp. Termelésük optimalizálásához UR5-ös együttműködő robotokat telepítettek. A robotok főleg ismétlődő, mindennapi feladatokat végeznek, ezáltal munkaerőt szabadítanak fel és új munkahelyeket teremtenek, állítja a cég vezetése. Slobodan Todori, a vállalat egyik gépésze most először került kapcsolatba robotokkal, még csak „tanulgatja” programozásukat, de már nagyon jó tapasztalatai vannak.

„Jobban érzem magam, hogy egy robotot programozhatok be annak a feladatnak az elvégzésére, amit nekem kellene megcsinálni” – mesélt a gépész. Slobodan szerint nagyon egyszerű és könnyű volt megtanulni a robotok programozását. „Megvolt a robothoz a megfelelő szoftver, csak feltöltöttem, és már dolgozott is. Egyszerűen tökéletes volt. Átnéztem a kézikönyvet, azután végigmentem a robot betanítási programján, nekem csak irányítanom kellett a kart, amerre csak akartam, az pedig ezeket a mozgásokat rögzítette és elraktározta magának. Tulajdonképpen egy egyszerű programot írtam, nagyon könnyű volt.”

A rugalmasság szintén egy gyakran emlegetett előny, kérdés azonban, hogy a munkások ebből mennyit érzékelnek. A dániai BJ-Gear A/S UR5-ös és UR10-es robotokat használt a gyártósorok automatizálásához. Tapasztalataik alapján attól kezdve növekedett a termelékenység, a dolgozók motiváltabbak lettek, továbbá javult az oktatási és a szervezeti kultúra is. „Mielőtt a Universal Robots robotjait telepítettük, napi nyolc órát dolgoztam a gép mellett állva, semmi más feladatom nem volt. A robotok lehetővé tették számomra, hogy rugalmasabb legyek, és új feladatokban is kipróbálhassam magam. Ez érdekesebbé tette számomra a munkámat, nagyobb kedvvel járok be dolgozni. A grátisz pedig, hogy munka közben robotokat programozhatok be, ami egy igazán szórakoztató feladat” – mesélt Lars Meldgaard Nielsen, a BJ-Gear A/S ipari mérnöke.

A Scott Feltzer elektronikai cégcsoport számára új utakat nyitott meg az UR5-ös és UR10-es robotok megjelenése. Gyártósoruk optimalizálása óta húsz százalékal növekedett termelékenységük. Sebrina Thompson, a gyártósor vezetője úgy vélekedett, hogy aki egy okostelefont képes kezelni, az a robotokkal is tud dolgozni, annyira egyszerű a használatuk. „Amikor megjelentek nálunk a robotok, először mindenki kicsit ideges volt, és szorongott miattuk, de mára a személyzet nélkülözhetetlen tagjai lettek. A mindennapi munka során szinte családtaggá váltak, a munkások előszeretettel adnak nekik nevet, így lettek robotjaink Thelma és Louise.”

Mint a vélemények is mutatják, az alkalmazottak könnyen elfogadják a robot munkatársakat. Talán már az is előnyként írható a robotok számlájára, hogy elégedettebbé, boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi a gyári munkásokat. A robotok megteremtik a lehetőséget, hogy nyugodt körülmények között, koncentráltabban dolgozhassanak, és kiélvezhessék az új feladataikat. A robotok pozitív hatásai közül ez az egyik legfontosabb, hiszen az alkalmazottak elégedettsége elengedhetetlen.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu