Published On: hét, aug 17th, 2015

Kánikulában is érvényesek a munkavédelmi szabályok

Munkavédelem - kánikula (fotó: MTI)

A hőségriasztáshoz kapcsolódóan ismételt munkavédelmi ellenőrzést tartott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a munkáltatók közel negyedénél találtak kisebb szabálytalanságot, bírságot azonban sehol sem szabtak ki – derül ki a tárca munkafelügyeleti főosztályának összefoglaló jelentéséből.

A hatóság munkatársai augusztus 7-től kezdődően ismét országos akcióellenőrzést végeztek – a július 6. és 8. közötti ellenőrzéssorozat mintájára – 319 munkáltatónál.

Az ellenőrzött munkáltatók több mint háromnegyede eleget tett a hőség kedvezőtlen hatásainak megelőzésére szolgáló munkavédelmi előírásoknak, 24,16 százalékuknál azonban még mindig találtak szabálytalanságot. Az augusztusi ellenőrzés 4080 munkavállalóra terjedt ki és a dolgozók 26,72 százalékát érintően találtak szabálytalanságot.

A szabálytalanságok legnagyobb aránya (negyven százalék) a munkavédelmi oktatás hiányából, 14 százaléka pedig a pihenőhely hiányából adódott, azonban az ellenőrök az esetek hat százalékában a védőital hiányát is megállapították.

Munkavédelmi bírságot egy esetben sem kellett kiszabni, vagyis a munkavállalók egészségét és testi épségét súlyosan veszélyeztető munkakörülményt nem tártak fel az ellenőrök.

A hatóság a szabadtéri munkahelyek közül az épület-, út-, közműépítést, mezőgazdasági tevékenységeket, csatorna karbantartást, az őrzés-védelmi tevékenységeket ellenőrizte, a zárt terek közül pedig a pékségek, sütőipari munkahelyek, konyhaüzemek, vendéglátó egységek, a gépjárműjavítás és a raktározás területén vizsgálták a hőségriasztás miatt előírt munkavédelmi előírások betartását.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu