Lelőttek két izraeli katonát az egyiptomi határnál

egyiptomi-Izraeli határLelőttek két izraeli katonát az egyiptomi határnál, majd egy későbbi tűzharcban életét vesztette egy harmadik bajtársuk is – jelentette az izraeli hadsereg.

A határnál egy őrhelyen szolgálatot teljesítő izraeli női és férfi katona lövésekről számolt be, majd két óra elteltével élettelenül találták őket posztjukon. Előzőleg, hajnali kettőkor az izraeli katonák meghiúsítottak a környéken egy csempészakciót, amelyben az egyiptomi elkövetők létrákat használtak a határ mellett.

Az izraeli hadsereg szakemberei vizsgálják a lövöldözés körülményeit, hogy terrortámadás történt-e, vagy véres bosszú a csempészakció megakadályozása miatt.

Egy másik incidens is történt dél körül az egyiptomi határnál, amelyben megsérült két további izraeli katona, és később egyikük belehalt a sebesülésébe. Egyiptomból beszivárgott egy rendőregyenruhás merénylő, akit az izraeli katonák tűzharcban megöltek. Izraeli katonák később repülőgépek segítségével átkutatták a térséget további merénylőket keresve.

Joáv Galant védelmi miniszter helyzetértékelő megbeszélést tartott szombaton Herci Halevi vezérkari főnökkel, valamint magas rangú biztonsági tisztekkel, és rendszeresen tájékoztatják Benjámin Netanjahu miniszterelnököt is a fejleményekről.

Az izraeli-egyiptomi határ az 1979-ben, az egyesült államokbeli Camp Davidban aláírt békemegállapodás óta jellemzően csendes. Az elmúlt évtizedben Izrael kerítésrendszert épített a határra az afrikai illegális bevándorlók és a muszlim terroristák feltartóztatására. A határkerítésnél gyakran próbálnak kábítószert csempészni Izraelbe, és többször zajlott lövöldözés is a múltban a csempészek és az izraeli egységek között.

Friss hír: a három izraeli katonát egy egyiptomi biztonsági tiszt ölte meg a határ izraeli oldalán lezajlott tűzpárbajban. A két ország fegyveres erői közölték, hogy közösen vizsgálják a szokatlan incidenst. Egyiptom azt állítja, hogy tisztje kábítószer-kereskedők üldözése közben lépett át Izrael területére. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a lövöldözés feltehetően összefügg egy drogcsempészettel, amelyet az éjszaka folyamán meghiúsítottak.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment