Published On: sze, feb 14th, 2018

Lengyel kontingens csatlakozik a Sophia művelethez

Kilencvenhat fős lengyel katonai kontingens csatlakozik az embercsempészet megakadályozását célzó, földközi-tengeri európai uniós művelethez, a Sophiához. A műveletben első alkalommal vesznek részt lengyel csapatok.

A katonákat Mariusz Blasczak lengyel nemzetvédelmi miniszter búcsúztatta. Andrzej Duda államfő január 31-én hagyta jóvá az év végéig tartó missziót.

Az észak-lengyelországi Siemirowice légibázisról a szicíliai Sigonella NATO-támaszpontra tartó katonák előtt mondott beszédben Blaszczak a XXI. század egyik legmélyebb válságának nevezte a migrációs krízist, és – vélhetően a nyugat-európai terrortámadásokra utalva – kifejtette, hogy a vérengzésekbe torkolló konfliktus hátterében éppen a bevándorlás húzódik. A misszióban való részvétel segít a konfliktus megoldásában, megmutatja Lengyelország szolidaritását az európai partnerekkel, hozzájárul a biztonság növeléséhez – húzta alá Blaszczak.

Úgy látta: a lengyel katonák a misszió során olyan emberekkel, zömében nem menekültekkel találkoznak majd, akik “jobb életet keresve akarnak bejutni Európába”, majd szembetalálják magukat az embercsempész-bandákkal.

A miniszter felidézte: a külső uniós határok védelmében lengyel részről eddig a határőrség vett részt, ennek tagjai a szerb-macedón határon jelenleg is szolgálatot teljesítenek.

A 2015-ben indított Sophia művelet célja az embercsempészet megakadályozása, valamint a líbiai parti őrség kiképzése. A misszió során, tavaly novemberig 42 ezer, a tengeren átjutni próbáló menekültnek, vagy migránsnak nyújtottak segítséget. A műveletet az Európai Tanács tavaly júliusban 2018 decemberéig meghosszabbította.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu