Published On: sze, jún 22nd, 2011

LMP: meg kell menteni a polgári védelmi szolgálatokat

Dorosz Dávid (LMP) törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy a honvédelmi törvény továbbra is tegye lehetővé a lelkiismereti okokból választható polgári védelmi szolgálatot – közölte a párt sajtóosztálya szerdán az MTI-vel.

Az LMP szerint ugyanis “Magyarország az európai jogvédelem szégyenpadjára kerül”, ha a kormánypártok ragaszkodnak a polgári védelmi szolgálat megszűntetéséhez.

A közleményben arra emlékeztetnek, hogy a parlament elé került honvédelmi törvényjavaslat szerint a kormánypártok megszűntetnék a rendszerváltás óta létező polgári védelmi szolgálatot. Ezt úgy értelmezik, hogy rendkívüli állapot idején így a magyar férfiaknak nem lesz lehetőségük arra, hogy lelkiismereti okokból megtagadják a katonai szolgálatot, és helyette kórházban, szociális vagy oktatási intézményben teljesíthessék “a hazával szembeni kötelezettségeiket”.

A módosító javaslatot jegyző Dorosz Dávid szerint ezzel Magyarország hasonló sorsa juthat, mint a polgári szolgálatot szintén elvető Örményország, amelyet emiatt “nagy valószínűséggel hamarosan elmarasztal a strasbourgi bíróság”.

Forrás: MTI

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu