Published On: hét, Már 27th, 2017

Megszületett a döntés a rezsióradíjról

Megjelent a vagyonvédelmi szolgáltatások minimális rezsióradíjáról szóló kormányrendelet. Jó hír, hogy 212 forinttal emelkedett, s 2141 forint/óra lett a díj mértéke.

A Magyar Közlöny 38. számában végre megjelent a vagyonvédelmi szolgáltatások kötelezően előírt minimális rezsióradíj mértéke. A Kormány 44/2017 (III. 17.) számú rendelete szerint a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj 2017-ben 2141 forint/óra. A rendelet a kihirdetését követő hatvanadik napon fog hatályba lépni. A rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult közbeszerzési eljárásokban kell alkalmazni. Az elmúlt évre vonatkozó 78/2016. (IV. 11.) számú rendelet az új szabály életbelépésével egy időben hatályát veszti.

Mint korábban megírtuk, az előző évhez képest 356 forinttal magasabb, 2285 forintos minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíjra tett javaslatot 2017-re a Belügyminisztériumnak a Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) és a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszédbizottság (MBÁPB). A rezsióradíj-emelés tehát 144 forinttal elmarad a szakmai szervezetek javaslatától, ám így is 212 forinttal magasabb, mint a 2016-ban.

A Biztonságpiac.hu érdeklődésére a rendelettel kapcsolatban Mandrik István, a MBÁPB munkáltatói oldal elnöke elmondta, hogy javaslataik között az szerepelt, hogy már január elsejei hatállyal kerüljön kihirdetésre a rezsióradíj rendelet, amely legyen magasabb forintértékű mint az előző évi volt, és szűnjön meg a kormányrendelet melléklete, a bonyolult számítási díj tábla. Megállapítható tehát, hogy a három javaslatunkból kettőt elfogadott a kormányzat, emelkedett a rezsióradíj összege, és megszűnt a táblázat melléklet. Örömmel konstatáljuk, hogy kettőt léptünk előre és csak egyet hátra, abban a tekintetben, hogy a garantált bérminimum, január elsejétől hatályos, ugyanakkor csak jóval később hatályosul a szolgáltatási rezsióradíj rendelet, ami így nem követi a valóságos bérmozgásokat — közölte az MBÁPB elnöke.

Örvendetesnek tartjuk, hogy a díj számítási részleteit a cégekre hagyja a rendelet, ezzel a versenyt is fenntartja az ágazatban. Az a korábbi javaslatunk, hogy a rendelkezés január elsejével, visszamenőlegesen legyen hatályos inkább csak a vágyunk volt, mert tudtuk, hogy a korábbi gyakorlatot figyelembe véve, erre szinte nem is volt esély. Ennél sokkal fontosabb, hogy úgy  a munkáltatói oldal és a szakszervezetek mind a kamara példamutató gyorsasággal állapodtak meg, és nyújtották be javaslataikat a Belügyminisztérium számára. Úgy gondolom, hogy ennek is köszönhető a határozat gyors megszületése — nyilatkozta Mandrik.

Displaying 3 hozzászólás
Have Your Say
 1. Kósa Gábor szerint:

  Ez mind szép és jó ! Nade…az őröknek ebből mennyi lesz a kötelezően megadandó órabér emelés ? Mivel 630-nak kellene lenni midenhol , minden cégnél ( ami persze nincs ) .
  Hogyan fogják azokat a cégeket szankcionálni , illetve ellenőrizni , hogy betartják-e a “TÖRVÉNY” által előírtakat ?

  Köszönöm megtisztelő válaszukat.

 2. sárközi vilmos szerint:

  És ha nem kapom meg az előírt órabért milyen fórum vagy jogi lehetősêg van arra hogy megkapjam ami jár.lesz valamilyen szintű ellenőrzés???

 3. Nagyon érdekesek ezek az örömteli jogszabály változások, csak valamely csoda folytán a dolgozóhoz nem sikerül a pénznek eljutnia, vagy a kedvencem a”készenléti jellegű” csúcslehuzós megoldás. Hogyan szándékozik a kamara ezek ellen harcolni. Mert a jelen felállás szerint csak a fővállalkozó nyer.Az alvállakozói ravaszkodást már nem is említem.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu