Mi is az a tápegység?

tápegységA tápegységek azok a mindennapi eszközök, amelyek nélkül az elektromos hálózat teljesen szétégetné az elektromos eszközeinket. A tápegység az, ami megszelídíti és egyenfeszültséggé alakítja a hálózati áramot. Ezért az elektromos eszközök egyik elengedhetetlen alkatrészeinek számítanak. Legyünk akár kezdő, vagy haladó elektronika szakemberek, mindenki tudja, hogy rendkívül fontos kiválasztani a megfelelő tápegységet.

Tápegység – a mindennapi élet egyik fontos alkatrésze

A tápegységek fontos részeit képzik a modern, mindennapi életünk elengedhetetlen eszközeinek. Szinte észre sem vesszük a jelentőségüket, hiszen nap, mint nap használjuk őket és megszoktuk. Miközben az egyik legfontosabb alkatrészről van szó. A tápegység minden olyan elektronikai eszköznél jelen van, amely nagyobb feszültségű áramot, vagy töltést igényel, de azt mértékkel. Ahogy már említettük a számítógép is ilyen tápegységgel működik, ahogyan a mobiltelefon töltőkészüléke is. Tápegység nélkül ezek az eszközök egyszerűen megsülnének az áramtól.

Mi jellemzi a tápegységeket?

A kimeneti és a bemeneti feszültség mellett, a tápegységeket leginkább a teljesítményük határozza meg. Ezen kívül azonban számtalan már paraméter határozható meg a tápegységek kapcsán. Ilyen a méretük, a szerelhetőségük, valamint a csatlakozó típusa is. Ezen kívül meghatározhatjuk úgy is a jellemzőjüket, hogy zárt illetve nyitott házba helyezhetőek-e, vagy épp mennyire lehet őket beépíteni.

Milyen tápegységeket ismerünk?

Alapvetően háromféle típusú tápegység létezik. Ebből az egyik a kapacitív tápegység, amely nem rendelkezik saját transzformátorral. Ebből adódóan nagy teljesítményű áram átfuttatására egyáltalán nem képes. Olyan mértékű áram kezelését biztosítja, amely például egy LED szalag működtetéséhez elég. Ezzel szemben az AC/DC tápegységek átalakítóval és transzformátorral is rendelkeznek egyben. Gyakran feszültségstabilizátorral kaphatóak, és tulajdonképpen a legtöbb nagy energiaigényű használati eszközt is ilyen tápokkal töltjük. Például a mobiltelefonok, és a laptopok, tabletek egy része mind ezekkel a tápegységekkel működnek. A harmadik csoport a kapcsolóüzemi tápegységeket takarja. Az ilyen tápok főleg gazdasági okokból használatosak, ugyanis segít az energiamegtakarításban. Leginkább személyi számítógépeknél, LED paneleknél, valamint kompakt fénycsöveknél találkozhatunk velük.

Amennyiben elektrotechnikai szereléssel foglalkozunk, a tme.eu webáruházban professzionális minőségben találhatunk nem csak alap, hanem speciális tápegységeket is. Érdemes benézni!


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment