Published On: szo, Már 10th, 2018

Moszkva érzékeny adatokhoz férhet hozzá Törökországban az Sz-400 légvédelmi rendszerrel

Oroszország a Törökországnak eladott Sz-400 légvédelmi rendszeren keresztül hozzáférhet a NATO számos érzékeny adatához – figyelmeztetett a Breaking Defense című katonai szaklapban megjelent interjúban szerdán Petr Pavel cseh tábornok, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

A lap szerint aggodalomra ad okot, hogy Ankara az orosz rendszer megvásárlása mellett döntött. A Breaking Defense megjegyzi azt is, hogy a törökországi Sz-400-asokat különálló egységként kell majd használni, mert az országban lévő NATO-eszközökkel nem kompatibilisek, és nem lehet majd őket hálózatba kötni.

Pavel kifejti ugyanakkor, hogy nem maga a rendszer az aggasztó, hanem a működtetéséhez szükséges adatbázis, amelyet be kell táplálni az Sz-400-ba.

“A rendszer értéke az adatbázis, amelyet egy NATO-tagállam területén fognak összeállítani, az ott található összes NATO-eszköz felsorolásával” – mutatott rá Pavel. A tábornok kiemelte, hogy az Sz-400 nem olyan, mint egy kalasnyikov, amelyet bármelyik képzetlen katona tud használni; a török katonákat oroszok fogják felkészíteni a bonyolult rendszer használatára. Ezzel hozzáférnek ahhoz, hogy NATO-nak milyen eszközei vannak Törökországban, pontosan hol találhatóak, és milyen képességeik vannak. Az Egyesült Államok például 50 atombombát állomásoztat Törökországban.

“Nehéz lenne elképzelni, hogy NATO-szakértők hónapokon át adatbázist építsenek Oroszországban, és azt is nehéz elképzelni, hogy oroszok egy NATO-szövetséges állam területén NATO-adatokat táplálnak egy orosz rendszerbe” – emelte ki Pavel.

A NATO Katonai Bizottságának elnöke az úgynevezett transzatlanti képességszakadékról is beszélt, vagyis hogy a NATO-ban az Egyesült Államok viseli a terhek túlnyomó többségét.

“Európának fel kell nőnie, és nagyobb felelősséget kell vállalnia a saját védelméért” – húzta alá a tábornok, aki szerint Európának az Egyesült Államok nélkül is képesnek kell lennie, hogy regionális konfliktusokat kezeljen, ha Washington nem akar beavatkozni. Pavel egyetért azzal, hogy az európai országoknak többet kell költeniük a védelmükre, és úgy látja, hogy erre megvan az akarat.

Petr Pavel emellett a szövetség országaiban teret nyerő nacionalista, s néha idegengyűlölő politikusokról is beszélt. A tábornok szerint az elszigetelődés, a nacionalista és etnikai identitáson alapuló politizálás mindig a szakpolitikák hiányát hivatott leplezni.

“Ha egy kormány bajba kerül, a nacionalizmushoz fordul, mert így könnyű támogatásra szert tenni. De szerintem ezek a tendenciák végül alul fognak maradni” – fogalmazott a NATO Katonai Bizottságának nyáron visszavonuló elnöke, Petr Pavel cseh tábornok.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu