Moszkva mindenkit kiutasít 3. epizód

Moszkva KremlMióta Oroszország kirobbantotta Ukrajna elleni invázióját nem jó diplomatának lenni. Egyre több ország dönt orosz diplomaták kiutasításáról, válaszul Oroszország is rengeteg diplomatát utasít ki.

Moszkva kiutasít 40 német diplomatát
Oroszország kiutasítja Németország oroszországi nagykövetségének negyven alkalmazottját – közölte az orosz külügyminisztérium. A tárcához hétfőn bekérették Geza Andreas von Geyrt, Németország moszkvai nagykövetét, akivel közölték, hogy a német kormány döntésére adott szimmetrikus válaszként a német külképviseletek negyven oroszországi alkalmazottját nemkívánatos személynek minősítették. A misszióvezetőnek az orosz külügy határozott tiltakozását fejezte ki Berlin április 4-i, “nyíltan barátságtalan” döntése miatt, hogy a németországi orosz diplomáciai intézmények negyven alkalmazottja “persona non grata” minősítést kapott. A nagykövettel közölték: Moszkva elfogadhatatlannak tartja Annalena Baerbock német külügyminiszter nyilatkozatát, “amelyben a német hatóságoknak ezt a lépését azzal a teljesen hamis állítással indokolta, hogy az említett alkalmazottak munkájának célja a «német szabadság» és a «német társadalom egységének» aláásása volt, valamint az Ukrajnában zajló eseményekre vonatkozó gyanúsító célzásokkal”.

Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes az orosz parlament felsőházában azt mondta, hogy a háború kezdete óta 28 nyugati országból mintegy négyszáz orosz diplomatát utasítottak ki. Vezető helyen Lengyelországot, Németországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Horvátországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot említette meg. Elmondta, hogy a konzuli képviseletek kapacitása megcsappant számos országban, ami megnehezíti a segítségnyújtást az ott élő orosz állampolgároknak. A sajtótitkárok kiutasítása ellehetetleníti az információk közvetítését. “A Nyugattal fenntartott diplomáciai kapcsolatoknak a korábbi szinten való helyreállítása finoman szólva minden forgatókönyv szerint sokáig fog tartani és nehéz lesz” – mondta a miniszterhelyettes.

Moszkva kiutasította a moszkvai svéd nagykövetség három munkatársát
Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai svéd nagykövetség három diplomatáját – közölte az orosz külügyminisztérium. A tárca kedden bekérette Svédország oroszországi nagykövetét, akinek határozott tiltakozását fejezte ki a svéd hatóságok “barátságtalan” lépései – a stockholmi orosz nagykövetség három munkatársának “indokolatlan”, április 5-én bejelentett kiutasítása, a “kijevi rezsimnek” nyújtott katonai támogatás, valamint az ukrán nacionalisták “a Donyec-medence és Ukrajna békés lakossága ellen elkövetett bűncselekményeinek eltussolása” – miatt. Moszkva ellenlépésnek minősítette a svéd diplomáciai munkatársak nemkívánatos személynek nyilvánítását.

Reagálásában Ann Linde svéd külügyminiszter indokolatlannak és aránytalannak nevezte, hogy Oroszország kiutasítja a királyság négy diplomatáját. A svéd diplomáciai tárca a TASZSZ hírügynökség érdeklődésére megerősítette, hogy a miniszter nem tévedett, amikor azt állította, hogy négy diplomatát utasítanak ki Oroszországól, mert az orosz lépés a szentpétervári főkonzulátus egy munkatársát is érinti.

Moszkva kiutasít nyolc japán diplomatát
Bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai japán nagykövetség képviselőjét és közölték bele, hogy Moszkva a kölcsönösség elve alapján nemkívánatos személynek nyilvánította a képviselet nyolc munkatársát. A japán diplomatával a tárcánál közölték, hogy a Tokió nyíltan ellenséges, oroszellenes irányt vett az Ukrajna ellen elindított orosz “különleges hadművelet” ügyében. Moszkva szerint a Kisida-kormányzat azzal, hogy részt vesz az Oroszország elleni, a Nyugat által irányított “rágalomkampányban”, olyan “példátlan” lépéseket tett, amelyek megsemmisítik a kölcsönösen előnyös együttműködés hosszú évek alatt felhalmozott pozitív előnyeit.

Az orosz diplomáciai tárca kifogásolta, hogy Japán nyíltan támogatja az Ukrajnában működő “neonáci formációkat”, valamint hogy politikai, gazdasági és katonai segítséget nyújt “a kijevi rezsimnek”. A minisztérium szerint mindezt a japán társadalomban emellett oroszgyűlölő hisztéria kíséri, emellett pedig az orosz diplomáciai képviseletek normális működése elé komoly akadályokat gördítenek, megsértve ezzel a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményt.

Moszkva kiutasít három norvég diplomatát
Oroszország három diplomatát utasít ki a moszkvai norvég nagykövetségről és büntetőintézkedéseket vezet be brit 287 képviselő ellen – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette a Norvég Királyság nagykövetét és határozott tiltakozását fejezte ki nála Oslo “indokolatlan” döntése ellen, amelynek értelmében kiutasították a norvégiai orosz nagykövetség alkalmazottait. Az orosz külügyminisztérium azt is kifogásolta, hogy a norvég kormány katonai segítséget nyújt “a kijevi rezsimnek”, és “eltussolja az ukrán nacionalisták által Donyec-medence és Ukrajna békés lakossága ellen elkövetett bűncselekményeket”. A misszióvezetőnek elmondták, hogy a norvég hatóságok barátságtalan irányvonala komoly károkat okoz a kétoldalú kapcsolatoknak. A nagykövetnek átadták a moszkvai norvég nagykövetség három diplomatáját a kölcsönösség elve alapján nem kívánatos személlyé nyilvánító jegyzéket.

Moszkva a brit parlamenti alsóház 287 tagjával szemben bevezetett megtorló személyi korlátozásokat azzal indokolta, hogy London március 11-én szankciókat vezetett be az Állami Duma 386 tagja ellen. A brit képviselők, akik Moszkva szerint részvevői voltak a brit oroszellenes szankciós eszközök létrehozásában és hozzájárulnak a “megalapozatlan oroszgyűlölő hisztériához” Nagy-Britanniában, ezentúl nem léphetnek be az Oroszországi Föderáció területére. Az orosz külügyminisztérium kilátásba helyezte a szankciók kibővítésének lehetőségét.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment