Moszkva: visszavetné a szíriai rendezési folyamatot egy amerikai rakétacsapás

Visszavetné a szíriai rendezési folyamatot egy, az arab országra mérendő újabb amerikai rakétacsapás, amely az Egyesült Államok fegyveres erőinek közel-keleti elhelyezkedéséből következtetve előkészületben lehet – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Ez a támadás “nemcsak a szíriai rendezésre mérne súlyos csapást, de a globális biztonságra is. A tűzzel való játszadozás következményei megjósolhatatlanok” – figyelmeztetett a szóvivő.

Zaharova szerint a csapást hadászati és harcászati harci gépek – mintegy hetven hordozó, mintegy 380 “szárnyas rakétával” – hajthatják végre jordániai, kuvaiti és krétai bázisokról, és a térségben tartózkodik két amerikai romboló is, fedélzetén 28-28, Tomahawk típusú manőverező repülőgéppel. A szóvivő megismételte a Moszkva és Damaszkusz által korábban is hangoztatott állítást, hogy a szíriai kormányerők nem rendelkeznek vegyi fegyverekkel, mert 2014-2015 során nemzetközi ellenőrzés mellett megsemmisítették ezeket.

Korábban az orosz védelmi tárca közölte, hogy nyugati országok újabb Szíria elleni katonai csapásra készülnek, amelyhez az ürügyet egy Idlíb tartományban, vegyi fegyverekkel végrehajtandó provokáció szolgáltatná. Moszkva szerint a megrendezendő incidens célja az, hogy a támadás miatt a gyanút Damaszkuszra terelje. Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet helyi idő szerint szerdán kiadott közleménye szerint a provokációt brit titkosszolgálatok készítik elő.

Az orosz diplomáciai tárca közleményt adott ki arról, hogy Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes “konstruktív” megbeszélést folytatott a szíriai rendezésről Naszra al-Haríri szíriai ellenzéki vezetővel.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment