Published On: sze, okt 11th, 2017

Munkacsoport alakul az anyai halálozás csökkentésének érdekében

Idehaza is elindul az MSD az Anyákért elnevezésű kezdeményezés Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár fővédnökségével. A program célja, hogy kevesebb anya veszítse életét a várandósság és a szülés körüli időszakban.

Az MSD az Anyákért (MSD for Mothers) egy 10 évre szóló globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy világszerte kevesebb várandós- illetve kisgyermekes anya haljon meg. A kezdeményezés illeszkedik az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljaihoz (SDG 3.1) az anyai halálozás csökkentésére és az anyai egészség javítására.

A WHO adatai alapján Európában 2015-ben 1800, míg hazánkban 15 anya halt meg a várandósság kezdete és a szülést követő 42. nap közötti kritikus hónapokban. Jelenleg a hazai statisztikák ennél kedvezőbb számot mutatnak, de a probléma Magyarországon is valós.

A programra összesen 500 millió dollárt szán a vállalat, amelyre a résztvevő országokból civil szervezetek pályázhatnak, kidolgozott programmal és megoldási javaslattal. A projektet 2011-es indulása óta harminc országra terjesztették ki, amelyekben 75 szervezettel működtek együtt, és több mint 6 millió anyát értek el, beleértve európai régiókat. Idén az MSD, magyarországi jelenlétének 25. évfordulója alkalmából, a Safe Motherhood Week Europe ideje alatt (2017. október 2-a és 8-a között), hazánkban is elindítja az MSD az Anyákért programot, amelynek hazai fővédnöke Novák Katalin.

Az MSD által felkért szakértők a mai tanácskozásukon arról egyeztettek, hogy Magyarországon milyen okok állhatnak az anyai tragédiák mögött. A lehetséges hazai megoldások kidolgozására és a magyar tapasztalatok határon túli átadásának elősegítésére Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és az MSD képviselőinek vezetésével munkacsoport jön létre, amelynek célja egy Magyarországra szabott akcióterv létrehozása 2017 év végéig.

„Azon vagyunk, hogy gyógyszeripari tudásunkat és erőforrásaink egy jól látható részét az anyai halálozás elkerülésére fordítsuk, hogy minden anya biztonságban és egészségben adhasson életet és nevelhesse gyermekeit. Látogatásom során azt tapasztaltam, hogy Magyarországon – bár van tér a mutatók javítására – rengeteg olyan jó gyakorlat működik, amelyek környező országokba való átadása lendületet adhatna az anyák védelmének a régióban. Ennek a tudásnak az átadására buzdítom magyar partnereinket. Programunkkal erre is lehetőséget kívánunk biztosítani” – mondta el Naveen Rao, az MSD az Anyákért program globális vezetője.

“A várandósság és a szülés egy édesanya életének meghatározó élménye. Fontos, hogy ebben az időszakban a baba és az édesanya is a legnagyobb biztonságban érezhesse magát. Az lenne a jó, ha egy édesanya sem vesztené életét a várandóssághoz vagy szüléshez kapcsolódóan” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, az MSD az Anyákért program fővédnöke. „A magyar kormány a megelőzést, a megfelelő hozzáférés biztosítását kiemelten támogatja az egészségügyi fejlesztéseken keresztül.”

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu