Published On: pén, okt 27th, 2017

Nagyon megélénkült az orosz és a kínai hírszerzés tevékenysége Csehországban

Nagyon megélénkült tavaly az orosz és a kínai hírszerzés tevékenysége Csehországban – olvasható a cseh civil titkosszolgálat (BIS) éves jelentésében, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Prágában.

A Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) megállapította, hogy az orosz titkosszolgálatok különös érdeklődést tanúsítottak a cseh politikai élettel kapcsolatos érzékeny információk iránt.

Csehország részese volt annak a kampánynak, amelyet az elmúlt évben az orosz titkosszolgálatok az ukrajnai és a szíriai válság kapcsán, valamint az Európai Unió és a NATO ellen folytattak.

A kínaiakat elsősorban a Tibettel, valamint a kínai-tajvani viszonnyal összefüggő információk és ügyek érdekelték.

“A BIS-nek sikerült a külföldi hatalmak tevékenységét ellenőrzése alatt tartania és elhárítania a külföldi ügynökök számos támadását” – mondta Michal Koudelka, a testület igazgatója újságíróknak.

Az oroszok komoly energiát fektettek abba, hogy beférkőzzenek a cseh médiába és az internetbe, s azon keresztül dezinformációs és propaganda tevékenységet folytathassanak. A BIS továbbá megállapította: az orosz és a kínai hírszerzés is igyekszik kihasználni a Csehországban élő honfitársait, hogy együttműködőket toborozzon soraiba.

A jelentés szerint az orosz és a kínai titkosszolgálati ügynökök jelentős része diplomácia fedezet alatt működik Csehországban.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu