Published On: csü, Sze 14th, 2017

Néhány hónap múlva az Egyesült Államokat is elérhetik az észak-koreai rakéták

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter úgy ítélte meg, hogy Észak-Koreának néhány hónap múlva meglesznek az eszközei arra, hogy nukleáris fegyverrel lecsapjon az Egyesült Államokra, sőt Európára. A válság megoldásában szerinte Kína a “kulcsszereplő”.

A francia diplomácia vezetője “nagyon súlyosnak” nevezte a helyzetet az RTL rádiónak pénteken adott interjúban. Arra a kérdésre, hogy kell-e tartani Észak-Koreától, a külügyminiszter azt mondta: “Igen, a helyzet nagyon súlyos”.

“Egy olyan Észak-Koreát látunk, amely célul tűzte ki, hogy a jövőben nukleáris fegyvert hordozó rakétákkal rendelkezzen. Néhány hónap múlva ez valóság lesz, és akkor, amikor már meglesznek az eszközei arra, hogy nukleáris fegyverrel csapjon le az Egyesült Államokra, sőt Európára is, vagy legalábbis Japánra és Kínára, a helyzet robbanáshoz közeli lesz, ezért kell előre gondolkodnunk” – fogalmazott Jean-Yves Le Drian.

“Észak-Koreának meg kell találnia az utat a tárgyalásokhoz” – hangsúlyozta. Szerinte a válság megoldásában az észak-koreai rezsim legfőbb szövetségesének számító Kína a “kulcsszereplő”, amelynek sokkal aktívabban kellene Phenjant tárgyalóasztalhoz kényszerítenie.

“(Kína) képesnek kell lennie -katonai kifejezéssel élve-, a diplomáciai manőverre” – mondta a francia külügyminiszter.

Észak-Korea kedden reggel bocsátott fel újabb ballisztikus rakétát, amely átrepült Japán északkeleti területei fölött, majd a Csendes-óceánba csapódott. Tokió emiatt kérte az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását, amely egyhangúlag elítélte Észak-Koreát az újabb rakétakísérlet miatt, az egyes országok azonban megosztottak az Észak-Koreával szembeni fellépést illetően.

A nyugati vezetők szerint Kínának erőteljesebb nyomást kellene gyakorolnia Észak-Koreára, hogy az leállítsa rakétakísérleteit. Korábban Donald Trump már többször hangoztatta, hogy Kína többet tehetne Észak-Korea megzabolázásáért, Theresa May brit miniszterelnök pedig szerdán sürgette Kínát, hogy gyakoroljon erőteljesebb nyomást Észak-Koreára. Peking azonban ellenez minden egyoldalú, Észak-Korea megzabolázását célzó szankciót.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu