Nem mindenhol tárolják szabályosan a veszélyes anyagokat

Április óta 70 megyei üzemet ellenőrzött az iparbiztonsági előírások betartása szempontjából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; a tapasztalatok szerint nagy részük a szabályok szerint szállította és tárolta a veszélyes árukat, nagyobb összegű büntetést mindössze három esetben kellett kiróni – közölte az eddigi ellenőrzések összegzése alapján a megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

S. Tóth Anikó elmondta: a legmagasabb büntetés, amelyet egy cégre kiróttak, 2 millió forint volt.

Tájékoztatása szerint a szakemberek néhány fura esettel is találkoztak. Előfordult, hogy egy mérgező anyagot tároló dobozon egy kutya feküdt, később kiderült, abban kutyatápot tartottak, csak elfelejtették róla levenni a feliratot. Egy szállító járművet elrejtve találtak meg az ellenőrök, tulajdonosa azt állította róla, hogy már nem is használják, viszont a menetlevél az ellenkezőjéről árulkodott. Előfordult az is, hogy veszélyes gázt ürítettek egy csatornába, másutt a tűzvédelmi eszközök, légzőkészülékek nagy része volt használhatatlan, azok felülvizsgálata még soha nem történt meg.

S. Tóth jelezte: még tart az eljárás a Szolnoknál lefoglalt vasúti kocsik ügyében, miután a teherpályaudvaron 13 vasúti kocsi nem felelt meg a veszélyes áru szállítására vonatkozó szabályoknak.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelősége az év végig még 150 üzemben, telephelyen tart ellenőrzést.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu