Nem okozott nagy kárt az ENSZ elleni hackertámadás

Egy hacker-csoport több mint száz, az ENSZ-től lopott email-címet és jelszót tett közzé. Ezek között számos, az ENSZ fejlesztési programjának tagjai által használt cím található.

A BBC tájékoztatása szerint a ‘Teampoison’ névre hallgató csoport élesen támadta az ENSZ-t, csalónak bélyegezve a nemzetközi szervezetet. Az ENSZ Fejlesztési Programjának szóvivője szerint egy régi adatokat tartalmazó régi szervert érte támadás. Az incidens felismerése után az érintett szervert azonosították és lekapcsolták a hálózatból.

A szóvivő szerint a 2007-ben használt szerveren nem tároltak aktív jelszavakat, azt pedig külön hangsúlyozták, hogy az UNDP.org-ot nem érte támadást.

Az akcióról a Pastebin nevű honlapon számolt be a Teampoison.

A bejelentkezési adatokat tartalmazó lista közzétételekor a csoport azzal vádolta az ENSZ-t, hogy magatartásával elősegíti az „Új Világrend” kialakulását.

A Pastebinen közölt email-címek között több  a undp.org domainre hivatkozik, de vannak a listán az OECD-hez, a WHO-hoz, valamint a brit statisztikai hivatalhoz (ONS) tartozó címek is. A listát közlő hacker megjegyezte, hogy rengeteg címnek nem is volt jelszava.

A hackercsoport szándékai – legalábbis a BBC cikke szerint – némileg homályosak. Az ellopott email-címeket tartalmazó bejegyzés végén a szerző így fogalmazott: „Kérdés, hogy most hogyan tovább? Ezt döntsék el az ENSZ úgynevezett biztonsági szakértői… Szép napot!”

A Sophos biztonsági cég szerint a Teampoison hackerei korábban a Blackberry telefonokat gyártó RIM weboldala ellen is támadást indítottak, illetve Tony Blair volt brit miniszterelnökről is közzétettek magánjellegű információkat.

A Teampoison nemrégiben bejelentette, hogy egyesítette erőit az Anonymous nevű csoporttal egy új, „Robin Hood hadművelet” névre hallgató projekt kapcsán, amelynek során bankok és pénzügyi intézmények ellen indítanának támadást, közölte a Sophos blogján a cég vezető tanácsadója.

A csoport célja, hogy pénzt emeljenek le hitelkártyákról, amelyeket aztán magánszemélyek, illetve karitatív szervezetek támogatására fordítanak majd. A hackerek hangsúlyozták, hogy az embereket nem éri majd kár, mivel a banknak kell fedezni a felmerülő költségeket.

Forrrás: BBC News

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment