NYT: Izrael elismerte Washingtonnak, hogy ők ölték meg Szajjád Hodaji iráni ezredest

Szajjád Hodaji temetéseIzrael elismerte az amerikai kormánynak, hogy az izraeli hadsereg felelős Szajjád Hodaji iráni ezredes haláláért, aki az iráni Forradalmi Gárda külső műveletekért felelős titkos katonai elit egységének, az al-Kudsznak volt a tagja- jelentette a The New York Times (NYT).

A baloldali-liberális amerikai napilap online cikke az iráni állami hírügynökségre hivatkozva azt írta: Szajjád Hodajit vasárnap ölte meg két motoros, akik a Teherán keleti részén álló lakása előtt öt lövést adtak le a gépkocsijában ülő ötvenéves ezredesre.

Izraeli kormányzati, katonai és hírszerzési tisztségviselők szerint Hodaji volt annak a 840-es egységnek nevezett titkos katonai alakulatnak a helyettes vezetője, amelynek izraeli kormánytisztviselők és civilek, illetve más külföldi állampolgárok elrablása és meggyilkolása volt a feladata a világ bármely pontján. Teherán sosem ismerte el a halálbrigád létezését sem – tette hozzá a napilap.

A NYT kiemelte: az izraeli miniszterelnök szóvivője ugyan nem kommentálta a gyilkossággal kapcsolatos kérdéseket, de az ezzel kapcsolatos izraeli-amerikai információcserét és kommunikációt jól ismerő hírszerzési tisztviselő szerint Izrael arról tájékoztatta az amerikai tisztségviselőket, hogy Izrael áll a merénylet mögött.

Az amerikai napilap cikke szerint Irán azonnal Izraelt vádolta meg a gyilkossággal, amely az írás szerint az iráni célpontok ellen végrehajtott izraeli célzott kivégzések tipikus jegyeit viselte magán. Ezek a célzott kivégzések mind részei annak a titkos, háttérben folyó háborúnak, amelyet földön, vízen, levegőben és a kibertérben folytatnak egymás ellen a felek – fogalmazott a NYT.

“Gondunk lesz rá, hogy az ellenség megbánja, amit tett, és az ellenség ördögi lépései nem maradnak majd válasz nélkül” – jelentette ki hétfői beszédében Hosszein Szalami tábornok, a Forradalmi Gárda főparancsnoka. Az iráni állami hírügynökség szerint Madzsid Mirahmadi, az iráni nemzetbiztonsági tanács tagja pedig leszögezte: a merénylet minden kétséget kizáró módon Izrael akciója volt, és arra figyelmeztetett, hogy kőkemény bosszút állnak – tette hozzá az amerikai napilap.

Az Egyesült Államok még 2019-ben helyezte az iráni Forradalmi Gárdát a külföldi terrorszervezeteket tartalmazó listájára, amely döntés már többször megakasztotta a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felélesztésével kapcsolatos tárgyalásokat, mivel Teherán több ízben szabta feltételül, hogy Washington vegye le a Forradalmi Gárdát a terrorszervezetek listájáról – magyarázta a The New York Times cikke.

Izrael: a NYT cikke valótlan, és aláássa a kétoldalú bizalmat
Ram Ben-Barak, az izraeli parlament, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke tagadta, hogy Izrael felelősséget vállalt volna Szajjád Hodaji iráni ezredes vasárnapi teheráni meggyilkolásáért, és azt hangsúlyozta, hogy a The New York Timesban csütörtökön megjelent amerikai kiszivárogtatás aláássa a kétoldalú bizalmi együttműködést – jelentette a The Times of Israel című izraeli napilap. A lap internetes oldalán megjelent tudósítás szerint az izraeli hírszerzési- és kormánytisztviselők “rendkívül dühösek” voltak, és Ben-Barak az izraeli 103FM nevű rádiócsatornának nyilatkozva úgy vélte: az amerikai hírszerzés tisztségviselői beszéltek a The New York Times (NYT) baloldali-liberális amerikai napilap munkatársával. “Nagyon sok szálon, nagyon szorosan és nagyon sokszor működünk együtt, és ez az együttműködés a bizalomra épül, de amikor ezzel a bizalommal visszaélnek, az aláássa a jövőbeli együttműködést. Remélem, az amerikaiak kivizsgálják a kiszivárogtatást, és kiderítik, honnét eredt, és miért” – hangsúlyozta Ben-Barak a rádióinterjúban.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment