Published On: hét, feb 5th, 2018

ORFK: így használ az okoseszközöd

A mobileszközök (okostelefonok, táblagépek) jelentősen megkönnyítik mindennapjainkat. Mivel azonban nem csak otthon vagy munkahelyünkön használjuk, nagyobb a kockázata, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek. Ezeken az eszközökön bizalmas és személyes adatokat tárolunk, ezért elvesztésük vagy ellopásuk esetén az illetéktelen személyek hozzáférhetnek az eszközön tárolt üzenetekhez, fényképekhez, videókhoz, személyes és bankkártya adatokhoz, valamint a banki és közösségi oldalak bejelentkezési adataihoz. Az illetéktelen hozzáférésből adódó kockázatok elkerülése érdekében gondoskodjunk mobileszközeink megfelelő védelméről — javasolják az ORFK szakértői.

Képernyőzár
Ha az eszközünk illetéktelen személy kezébe kerül, megfelelő védelem hiányában bárki könnyen hozzáférhet adatainkhoz. Ennek megelőzésére a legegyszerűbb, ha használjuk a automatikus képernyőzárat, így ha nem használjuk az eszközt, az előre beállított idő után a képernyőzár automatikusan bekapcsol. A telefon feloldásához használjuk a készülék lehetőségei közül a számunkra legmegfelelőbb megoldást: kódszám, jelszó, ujjlenyomat, arcfelismerés, és így tovább. Ajánlott bekapcsolni a PIN-kód kérését is.

Távoli felügyelet beállítása
A távoli felügyelet használata esetén – amennyiben az eszköz be van kapcsolva és csatlakozik az internethez – lehetőség van az eszköz helyének térképen történő megjelenítésére, illetve szükség esetén az eszközön tárolt felhasználói adatok és beállítások törlésére. Az ehhez szükséges applikáció az ismert alkalmazásboltokból letölthető.

Frissítések és biztonsági beállítások
Frissítsük mobileszközeink operációs rendszerét minél előbb az erre vonatkozó figyelmeztetést követően. Az alkalmazások esetében engedélyezzük, hogy automatikusan frissítsék magukat. Ezek ugyanis olyan kritikus biztonsági réseket javíthatnak ki, amelyek hiányát a hackerek kihasználhatják rosszindulatú programok telepítésére, bizalmas adatok megszerzésére. Amennyiben éppen nem használjuk a wifit vagy bluetooth-t, érdemes kikapcsolni, ezzel is korlátozhatja az eszköz illetéktelen elérését.

Adatbiztonság
A mobileszközökön tárolt adatokhoz nemcsak az eszköz megszerzésén keresztül lehet hozzájutni. Sok alkalmazás menti és szinkronizálja az adatokat (fájlokat, beállításokat, jelszavakat) valamilyen online tárhelyre (más néven felhőbe). Ez akár hasznos is lehet, hiszen az eszköz elvesztése vagy ellopása esetén az adatok nem vesznek el. Fontos azonban, hogy a szinkronizáció csak a tudtunkkal és belegyezésünkkel történjen. Ha nem tartjuk szükségesnek az adott alkalmazásban az adatok szinkronizálását, akkor azt tiltsuk le.

Biztonságos alkalmazások
A mobileszközökön futó alkalmazások – a részükre biztosított engedélyektől függően – hozzáférhetnek a személyes adatokhoz, fájlokhoz, fényképeket, videókat, hangfelvételt készíthetnek, ezeket továbbíthatják az alkalmazás készítőinek. A mobilalkalmazásokat mindig hivatalos alkalmazásáruházból töltse le! Ellenőrizzük, hogy az eredeti alkalmazásról van-e szó. A bűnözők ugyanis hasonló neveket használnak, hogy megtévesszék a felhasználókat. Üzenetben kapott linkről ne töltsünk le alkalmazásokat. Letöltés előtt ellenőrizzük az alkalmazás és a gyártó értékelését is. Szánjon rá időt és olvassa el a felhasználók véleményét. Válasszon olyan alkalmazást, amit többen töltöttek le és pozitív értékeléssel bír. Ellenőrizzük, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás. Ha nem tartjuk szükségesnek, akkor ne töltse le, azaz ha például a navigációs programoknak szükségük lehet hozzáférni a telefon helyzetéhez, de egy zenelejátszónak már nem.

Odafigyelés
A böngészőbe soha ne mentse el a felhasználói nevét, jelszavát. Használjon jelszókezelő alkalmazást!
A böngészőben megjelenő figyelemfelhívások (például: az eszköz fertőzött, töltsön le vírusírtót, az eszköz elavult, frissítse) célja, hogy valamilyen kártékony programot telepítsen az eszközre. Ilyen esetben ne töltsön le semmit, és zárja be a böngészőt!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu