Orosz agresszió: a belga király szerint a Nyugat támogatása nem fog véget érni az utolsó puskalövésnél

Iohannis és Fülöp belga krályA nyugati világ Ukrajnának nyújtott támogatása nem fog véget érni az utolsó puskalövésnél – ígérte Fülöp belga király a Fekete-tenger partján lévő romániai Mihail Kogalniceanu támaszponton, ahol Klaus Iohannis román államfővel közösen meglátogatta az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt odavezényelt NATO-csapatokat.

Az uralkodó azt mondta: a brutális orosz invázió miatti haraggal és az egységes európai reagálás láttán érzett büszkeséggel érkezett a román katonai bázisra, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a harcok rövidesen befejeződnek, és újjáépíthetik a szabad és virágzó Ukrajnát.

A belgák királya kifejtette: évtizedek óta először ismét fegyverek hangjától hangos Európába, ártatlan civilek mérhetetlen szenvedését idézte elő az, hogy Oroszország a nemzetközi jogot semmibe véve, mindenki szeme láttára, brutálisan lerohant egy szuverén államot. Másfelől elismeréssel beszélt arról, hogy az európai országok egységesen reagáltak erre a barbár cselekedetre, a visszaélésekre, és leírhatatlan erőszakra, egy emberként ítélték el az agresszort és szankciókat léptetett életbe.

Úgy értékelte: hét NATO-ország katonáinak jelenléte a romániai bázison, a csapatok és felszerelések gyors felvonultatása a keleti szárnyon a védelmi szövetség válságos pillanatokban megmutatkozó szolidaritásának bizonyítéka. A katonai pilóta, ejtőernyős, és kommandós képesítéssel is rendelkező, katonai egyenruhában érkező belga uralkodó leszögezte: azért látogatta meg a NATO-csapatokat, hogy támogatásáról biztosítsa őket és kifejezte meggyőződését, hogy a demokrácia, szabadság, szolidaritás és az emberi jogok iránti tisztelet végül győzni fog.

Iohannis megköszönte, hogy Belgium csapatokkal járul hozzá a NATO-csapatok romániai jelenlétéhez, szerinte ez a közös biztonság javítását célzó összehangolt együttműködés konkrét megnyilvánulása. A román elnök leszögezte: az észak-atlanti szövetség bármilyen jelenlegi és jövőbeni provokációval és fenyegetéssel meg tud birkózni. Fülöp belga király személyében a héten már a második NATO-ország államfője látogatta meg Romániába vezényelt katonáit: szerdán Emmanuel Macron francia elnök kereste fel a Kogalniceanu légi támaszpontot.

Belgium háromszáz katonával vesz részt a NATO francia parancsnokság alatt újonnan létesült romániai harccsoportjában. A Fekete-tenger partvidékére vezényelt belga katonákat áprilisban Alexander De Croo belga miniszterelnök is felkereste, múlt héten pedig Ludivine Dedonder belga és Vasile Dincu román védelmi miniszter közösen látogatta meg a Romániában francia parancsnokság alatt alakult harccsoport kötelékében az erdélyi Nagysinken szolgáló NATO-csapatokat.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment