Orosz agresszió: az EU ideiglenes védelmet vezet be a háború elől menekülő személyeknek

Európai Unió Külügyi TanácsaAz Európai Unió Tanácsa egyhangúlag elfogadta az ukrajnai háború miatt menekülni kényszerülők ideiglenes védelmére vonatkozó végrehajtási határozatot – közölte az uniós testület.

Az ideiglenes védelem olyan sürgősségi mechanizmus, amely a személyek tömeges beáramlása esetén alkalmazható. Célja, hogy azonnal, és egyéni kérelmek vizsgálata nélkül is, védelmet nyújtson a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy visszatérjenek a származási országukba.

Az intézkedést azonnali hatállyal vezetik be, hogy a menekültek az Európai Unióban minél hamarabb harmonizált jogokat élvezhessenek. E jogok közé tartozik a tartózkodási engedélyhez, a munkaerőpiachoz, a lakhatáshoz, az orvosi ellátáshoz, valamint a gyermekoktatáshoz történő hozzáférés – olvasható a Tanács sajtóközleményében.

A közlemény szerint a határozat egyéves kezdeti időszakra, átmeneti védelmet biztosít. Ez szükség esetén legfeljebb kétszer egyéves időszakra meghosszabbítható. Az Európai Bizottság azonban bármikor javasolhatja az ideiglenes védelem megszüntetését is, ha azt az ukrajnai helyzet lehetővé teszi.

A határozat értelmében a konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerült ukrán állampolgárok, valamint családtagjaik, az Európai Unió egész területén jogosultak lesznek védelemre. Szintén védelemben részesülnek az EU-ban azok az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó, nem ukrán állampolgárok és hontalanok, akik nem tudnak visszatérni származási országukba vagy régiójukba. Azok, akik csak rövid időre tartózkodnak jogszerűen Ukrajnában és biztonságosan vissza tudnak térni a származási országukba, nem tartoznak e védelem hatálya alá. Mindazonáltal számukra az átutazáshoz lehetővé kell tenni az Európai Unió területére történő belépést, hogy hazatérhessenek.

E határozat részeként, az Európai Bizottság koordinálni fogja a tagállamok közötti együttműködést és információcserét, illetve az uniós ügynökségek – köztük a Frontex, az uniós menekültügyi ügynökség és az Europol – a tagállamok kérésére további operatív támogatást nyújthatnak.

A francia kulturális intézmények szolidárisak az ukrán művészekkel és nem fogadnak orosz kormánypárti alkotókat

Franciaországban mintegy hetven kulturális intézmény a Libération című napilapban közzétett nyílt levélben jelezte, hogy szolidárisak az Ukrajna elleni orosz invázió művészáldozataival, készek ukrán művészek fogadására annak érdekében, hogy azok “folytatni tudják művészi tevékenységüket, és hogy az ukrán kultúra továbbra is szabadon tudjon létezni”. Az intézmények ugyanakkor azt is jelezték, hogy az orosz kormánypolitikát támogató művészekkel nem kívánnak tovább együttműködni. Az aláírók között van a párizsi Opera is, amelynek igazgatója, Alexander Neef közleményében “mély megdöbbenését fejezte ki az ukrajnai orosz invázió” miatt. A párizsi Opera a közlemény szerint kifejezi szolidaritását “minden olyan művésszel, aki tiltakozik az orosz hatalom agressziója ellen, és üdvözli mindazok döntését, akik feladták a rezsimhez köthető tevékenységüket”. Párizs legnagyobb presztízsű koncertterme, a Philharmonie de Paris is jelezte, hogy lemondja minden olyan művész fellépését, aki a jelenlegi orosz vezetést támogató kijelentést tesz nyilvánosan, de nem várja el az orosz művészektől, hogy hivatalosan állást foglaljanak Moszkvával szemben – tudatta Olivier Mantei igazgató. A párizsi múzeumok attól tartanak, hogy az európai uniós szankciók részeként a hatóságok esetleg lefoglalhatják a náluk kiállított orosz tulajdonú műalkotásokat. Ez a félelme a Le Monde című napilap tudósítása szerint a párizsi Louis-Vuitton alapítvány művészeti múzeumának is a Morozov-testvérek legendás impresszionista gyűjteményét bemutató egyedülálló kiállítása miatt, amely Putyin személyes jóváhagyásával jött létre, bár a gyűjtemény, mint bármely jelentős műalkotás egy rendelet alapján nem foglalható le a kiállítás ideje alatt. A több mint egymillió látogatót vonzó tárlaton kiállított műveknek április 3-án kellene visszaindulniuk Oroszországba, de az alapítvány szerint “sem az orosz partnerek, sem a párizsi orosz nagykövetség egyelőre nem jelentkeztek értük”.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment