Orosz agresszió: harcképtelenné tett orosz hadi felszerelést állítanak ki Varsóban

orosz tankroncsHarcképtelenné tett páncélos járműveket és egyéb orosz hadi felszerelést állítanak ki június végén a varsói királyi kastély előtti téren, a tárlat címe a Legyőzhetetlen hadsereg lesz – erősítette meg Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal főnöke.

A varsói kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője a Korczowa-Krakivec lengyel-ukrán határátkelőn rendezett hétfői sajtóértekezleten erősítette meg újságíróknak Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi, a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban tett bejelentését, miszerint Varsóban, majd a spanyol és a portugál fővárosban is bemutatják az ukrajnai háborúban tönkretett, kiégetett orosz hadi felszerelést.

Dworczyk Korczowában közölte: a kiállítást a lengyel kormányfői hivatal és az ukrán védelmi tárca közötti megállapodás nyomán rendezik meg. “Egyfelől az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett borzalmakat mutatjuk be, másfelől az ukrán fegyveres erők hősies védekezését, valamint harcuk eredményét, vagyis a tönkretett felszerelést” – fejtette ki a lengyel politikus.

A korczowai sajtóértekezletet Dworczyk Olekszander Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszterrel együtt tartotta, fő témája a lengyel-ukrán határon át haladó teherforgalom bővítése volt. Az eddig akár 24 órás várakozást is jegyző Korczowa-Krakivec határátkelőn az utóbbi napokban duplájára növelték a kamionok ellenőrzését végző kapacitást – közölte Dworczyk, aki szerint a közeljövőben kétszeresére nő a Lengyelország és Ukrajna közötti teherforgalom.

A lengyel-ukrán határon áthaladó teherforgalom bővítésének terveit a lengyel média az ukrajnai élelmiszer-kivitellel is kapcsolatba hozza. A lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) múlt héten közzétett jelentése szerint a lengyel határátkelőkön keresztül vezet az ukrán élelmiszerexport egyik fő útvonala: márciustól májusig a gabonafélék, az olajos magvak és az olajok harminc százalékát szállították Ukrajnából Lengyelországon keresztül.

Elkobozták egy orosz parlamenti képviselő németországi ingatlanvagyonát

Elkobozták az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma egyik képviselőjének németországi ingatlanvagyonát az Oroszország elleni európai uniós szankciók megsértésének gyanúja miatt. A müncheni ügyészség közleménye szerint a személyiségi jogok védelmét szabályozó német előírások miatt csak L. néven azonosított képviselőtől és K. néven azonosított feleségétől három ingatlant koboztak el Münchenben, azzal a bankszámlájukkal együtt, amelyre az ingatlanok bérlői eddig befizették a lakbért. Mint írták, L. megszavazott egy állásfoglalást, amelyben az Állami Duma felszólította Putyint, hogy ismerje el független államként a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alá vont kelet-ukrajnai területeket. A képviselő ezzel felkerült a parlamenti döntés után nyolc nappal, 2022. február 23-án kiterjesztett uniós szankciók hatálya alá tartozó emberek listájára.

A szankciókról szóló uniós rendelet alapján a listára kerülő természetes személyek, illetve a velük kapcsolatban álló természetes vagy jogi személyek, szervezetek vagy testületek javára sem közvetlenül, sem közvetve nem biztosítható pénz vagy bármilyen egyéb gazdasági erőforrás az unió területén. A képviselő és felesége azonban továbbra is hasznosította a három müncheni ingatlant. Ezért a külkereskedelmi szabályokról szóló – a többi között az uniós szankciók betartását is előíró – német törvény háromrendbeli megsértésével gyanúsítják őket. A bérlők továbbra is maradhatnak az ingatlanokban, de a több ezer eurós bérleti díjat ezentúl nem a két orosz állampolgár számlájára kell utalniuk, hanem letétbe kell helyezniük a müncheni városi bíróságon.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment