Orosz agresszió: Kijev konkrét időpontokat remél a NATO-tól a tüzérségi fegyverek szállításáról

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadójaUkrajna reméli, hogy a NATO védelmi minisztereinek szerdai brüsszeli tanácskozásán konkrét időpontok hangzanak el arra vonatkozóan, mikor szállítják a beígért tüzérségi fegyvereket – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

A tisztségviselő közölte: vannak az országban olyan hadszínterek, ahol tüzérségi eszközök tekintetében tízszeres túlerőben vannak az oroszok. “A frontvonal hossza több, mint ezer kilométer. Naponta kapok üzenetet a védőinktől, hogy tartják magukat, helytállunk, de mikor jönnek már a fegyverek?” – írta Podoljak, hozzáfűzve, hogy ezt a kérdést most Brüsszelnek kívánja továbbítani, és várja a döntést.

Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a régióban tovább folynak a harcok azokért a városokért, amelyeket az orosz hadsereg még nem foglalt el, az ukrán katonák pedig egyre nehezebben képesek ellátni a védelmet. “Folytatódnak a harcok Szeverodoneckben, Toskivkában és Vrubivka térségében, Liszicsanszkban sokan megsebesültek. Az elmúlt két napban hat liszicsanszki, valamint két zolotei lakos került kórházba. Hadseregünk védi Szeverodonecket, és nem engedi az orosz erőket benyomulni Liszicsanszkba” – írta Hajdaj, hozzátéve, hogy az orosz erők lakóházakat, gyártelepeket lőnek a térségben.

Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentése szerint az orosz erők heves ágyútűz alá vettek több települést a Donyeck megyei Bahmut térségében, Usztinyivkánál pedig légicsapást hajtottak végre. Szeverodoneckben és Toskivkában a kijevi vezérkar szerint sikeresen verik vissza az oroszok rohamait, de a harcok folytatódnak.

Petro Andrjuscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadója arról számolt be, hogy az oroszok által elfoglalt Donyeck megyei város lakossága “aktívan ellenáll az orosz megszállóknak”. Példaként említette, hogy a napokban felgyújtották az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik parkolóját, és leégett két traktor és három teherautó pótkocsija. Ezenfelül az orosz katasztrófavédelem egyik munkatársát ismeretlen elkövető késsel halálosan megsebesítette. “A város nem fogadta el a megszállást. A passzív ellenállás fokozatosan aktív ellenállásba fordul. További részleteket nyilvánvaló okokból nem közölhetek” – írta a Telegramon.

Az Ukrajinszka Pravda egy orosz veteránszervezetre hivatkozva közölte, hogy életét vesztette Ukrajnában az orosz nemzeti gárda propagandarészlegének vezetője, Szergej Posztnov ezredes.

Zelenszkij: Oroszország nem kíván megállni Ukrajna határainál
Oroszország Ukrajna elleni támadása csak az első lépés, amelyre az orosz vezetésnek szüksége van ahhoz, hogy megnyissa az utat további országok leigázásához – vélekedett az ukrán elnök szerdán a cseh parlament két házához intézet videoüzenetében. “Oroszország nem fog megállni Ukrajna határán, hanem tovább akar menni és le kívánja igázni a többi európai nemzetet is” – jelentette ki az ukrán államfő, akinek mintegy tízperces beszédét képernyőkön nézték végig a cseh képviselők, szenátorok, valamint a kormány tagjai. Zelenszkij szerint Ukrajnának mihamarabb meg kell kapnia az EU-tagjelölti státuszt, hogy az oroszok megértsék: az európai értékek ellen harcolnak. Az ukrán államfő hangsúlyozta: számít Csehország segítségére, amely az idei második félévben betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A cseh elnökség egyik fontos kihívása – mutatott rá Zelenszkij – hogy megállapodás szülessen az Oroszország elleni 7. szankciós csomagról, és napirendre kerüljön Ukrajna újjáépítése. Csehország ebbe azzal is bekapcsolódhatna, hogy például védnökséget vállalna valamelyik ukrajnai régió újjáépítése felett – jegyezte meg.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment