Orosz agresszió: nem Ukrajna kezdte a háborút, Moszkva vethetne véget neki

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadójaNem Ukrajna kezdte ezt a háborút, Moszkva vethetne véget neki – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

Podoljak Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének azon kijelentésére reagált, amely szerint a háború akár a nap lejártáig véget érhet, ha az ukrán fegyveres erők leteszik a fegyvert. “Nem Ukrajna kezdte ezt a háborút, hogy parancsszóra véget vessen neki” – mutatott rá a tanácsadó. Hangsúlyozta, hogy Moszkva bármely pillanatban véget vethetne neki, csak vissza kell térnie a “normalitáshoz”: abbahagynia az ukrán városok elleni rakétatámadásokat, kivonnia csapatait és felhagynia a “nukleáris propagandával”.

Közben az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre kedden az Ukrajna keleti részében lévő Dnyipro megyeszékhelyű város ellen, ahol eltaláltak egy benzinkutat – közölte Borisz Filatov, a település polgármestere. A városvezető szerint a benzinkút romjai alatt emberek rekedtek, pontos számot azonban nem közölt. Az ukrán légierő parancsnoksága később közölte, hogy az oroszok hat, Kalibr típusú rakétát lőttek ki a Fekete-tengerről Dnyipróra. Négy rakétát a légvédelemnek sikerült megsemmisítenie.

Valentin Reznyicsenko, a dnyipropetrovszki régió kormányzója arról számolt be, hogy a rakéta-becsapódások következtében károk keletkeztek a megyeszékhely vasúti és ipari infrastruktúrájában, egy szolgáltató vállalat épülete is kigyulladt.

Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz erők “a harci szellem megtörése érdekében rakétatámadásokkal terrorizálják Ukrajna polgári lakosságát”. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban az orosz erők rakétákkal több csapást mértek a főváros, Kijev, valamint Kijev, Cserkaszi és Odessza megyék polgári infrastruktúrájára, továbbá a Poltava megyei Kremencsukban hétfőn egy bevásárlóközpontra.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közölte, hogy az ukrán hadsereg a háború kezdete óta mintegy ötven Bayraktar típusú, török gyártású harci drónt kapott. Hozzáfűzte, hogy a védelmi tárca még több tucat ilyen drónt rendelt meg és fizetett ki. Ezek, szavai szerint, már júliusban megérkeznek az országba.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról tájékoztatott, hogy azonosítottak újabb két orosz parancsnokot, aki utasítást adott polgári személyek brutális megkínzására és kivégzésére Kijev megyében. Ők: Makszim Krasznoscsekov őrnagy, zászlóaljparancsnok és Alekszandr Vasziljev őrnagy, századparancsnok-helyettes. Az SZBU szerint ők irányították a gépesített lövészalakulatok műveleteit a Kijev megyei Peremoha falu ideiglenes elfoglalása idején. Az ukrán nyomozó hatóságok megállapították, hogy 2022 februárjában, a falu elfoglalásakor, az orosz katonák hét civilt ejtettek foglyul, ököllel verték, rúgták a foglyokat és lőfegyvert használtak. Az SZBU kiemelte, hogy mindkét parancsnok személyesen hallgatott ki ukrán civileket, végül arra utasította beosztottjait, hogy gépfegyverrel lőjék le az embereket, és a holttestekkel együtt robbantsák fel az épületet – írta közleményében az SZBU. Az ügyészség adatai szerint öt embert végeztek ki. Krasznoscsekovot és Vasziljevet az ukrán hatóságok a háborús szabályok és szokások megsértésével gyanúsítják.

Macron: nem szabad megengedni az orosz diadalt
Nem szabad megengedni az orosz diadalt az ukrajnai háborúban, a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport ezért addig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig csak szükséges – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a Hetek németországi csúcstalálkozója után. Macron a világrend destabilizálására tett orosz kísérletnek nevezte az Ukrajna elleni agressziót. Mint mondta, Oroszország nem tudja megnyerni ezt a háborút, és nem is szabad megengedni neki a győzelmet. A G7 csoport ezért a szükséges intenzitással folytatja Ukrajna támogatását. Hozzátette, hogy nagyon reméli, hogy az év végéig sikerül véget vetni a harcoknak.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment