Orosz agresszió: Olaszország elsőként küldött segélyt Ukrajnának a romániai logisztikai központon keresztül

Royal Air Force (RAF) Eurofighter TyphoonOlaszország elsőként küldött segélyt Ukrajnának a romániai humanitárius logisztikai központon keresztül, a két ország pedig “a továbbiakban is szorosan együttműködik az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeinek elhárításában” – jelentette be Bogdan Aurescu, a román diplomácia vezetője hétfőn Bukarestben, miután Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel tárgyalt.

Közös sajtóértekezletükön Aurescu elmondta: a Suceaván létrehozott logisztikai központba március 9-én – a központ megnyitásának napján – érkezett meg az első négy kamion abból a 26 teherautónyi gyógyszer-szállítmányból, amellyel Olaszország segíti az ukrán hatóságokat.

Románia és Olaszország a háború elől menekülők segítésében is együttműködik: a román hatóságok több mint kétezer olasz állampolgár evakuálásában vállaltak szerepet. Aurescu köszönetet mondott Olaszországnak azért, hogy a Romániába küldött, nyolc Eurofighter Typhoon vadászgéppel és 130 katonával részt vesz a NATO keleti szárnya védelme és elrettentő képessége erősítésében.

Luigi Di Maio úgy értékelte: Olaszország és Románia közös családhoz tartozik, egységről és szolidaritásról tesz tanúbizonyságot.

Mindkét ország elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást, kifejezte szolidaritását Ukrajnával, és a több NATO-országgal közösen kiáll Ukrajna területi épsége és szuverenitása mellett – magyarázta az olasz külügyminiszter. Hozzátette: miközben egyre nehezebben elviselhető gazdasági szankciókkal próbálják rákényszeríteni Oroszországot a háború beszüntetésére, a diplomáciai kapcsolatokat sem szakították meg. Di Maio kifejezte meggyőződését, hogy “ebben a sötét időszakban” is csakis a diplomácia hozhat megoldást.

Néhány kilométernyire a román határoktól katasztrofális a helyzet, nagyon sok a halott, 2,8 millió ember már elmenekült, ezért az elsődleges cél a tűzszünet elérése, amely utat nyit a kimenekítés és a segélyszállítmányok előtt – mutatott rá az olasz külügyminiszer.

Di Maio bukaresti látogatása során Nicolae Ciuca román miniszterelnökkel is találkozott, akivel az ukrán menekültek európai uniós szintű támogatásáról és védelméről egyeztettek.

Hétfői sajtóértekezletén Raed Arafat, román katasztrófavédelmi államtitkár is kitért az európai polgári védelem ernyője alatt Suceaván beüzemelt, humanitárius logisztikai központra. Elmondta: eddig Olaszország, Szlovénia, Bulgária és Románia segélyszállítmányainak átadását szervezték meg az ukrán féllel együttműködve, oly módon, hogy a segélyt ukrán kamionokra átrakodva küldik tovább a háború sújtotta országba.

Romániába több mint 410 ezer ukrán állampolgár érkezett a háború kezdete óta. Többségük továbbutazott, de 75 ezren Roméniában maradtak, közülük csaknem harmincezer a kiskorú.

Pénzbeli támogatást nyújt a brit kormány az ukrán menekülteket befogadó családoknak
Jelentős pénzbeli támogatást nyújt a brit kormány azoknak a családoknak, amelyek ukrajnai menekülteket fogadnak be – közölte vasárnap Michael Gove lakásügyi miniszter. Gove a BBC-nek nyilatkozva elmondta, a kormányban felmerült az az elképzelés is, hogy a szankciókkal sújtott orosz oligarchák lefoglalt nagy-britanniai otthonaikban helyeznék el az ukrajnai háború elől menekülőket, de e megoldás előtt jogi szempontból “meglehetősen magasan van a léc”, és a lehetőség egyébként is lezárul, amikor a szankciók érvényüket vesztik. Ehelyett hétfőtől Homes for Ukraine néven új befogadási rendszer indul, amelynek alapján az ukrajnai menekültek nagy-britanniai támogatókat kereshetnek az erre kialakított kormányzati honlapon. A programhoz csatlakozó nagy-britanniai lakosok saját otthonukban vagy más lakóingatlanukban lakbér nélküli lakhatást biztosíthatnak az általuk kiválasztott és megnevezett menekülteknek – egyéneknek vagy családoknak – legalább hat hónapig terjedő időszakra. A befogadó családok és a menekülők a honlapon vehetik fel egymással a kapcsolatot, és megállapodás esetén az ukrajnai vízumkérők a kérelem benyújtásához e befogadókat nevezhetik meg támogatóként. A kormány az ukrajnai menekülteket befogadó brit családoknak havonta 350 font támogatást folyósít. Azoknak a településeknek az önkormányzatai, amelyek menekülőket fogadnak be, menekültenként 10 500 font költségvetési támogatásban részesülnek.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment