Orosz agresszió: Ukrajna a legmagasabb árat fizeti, amiért Európát választotta

Ruszlan SztefancsukUkrajna az európai értékeket és az európai közösséget választotta, s ezért a választásáért most a lehető legmagasabb árat fizeti: Oroszország háborút indított Ukrajna ellen – jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke.

Ruszlan Sztefancsuk kiemelt vendégként vesz részt az uniós parlamenti elnökök prágai konferenciáján. Magyarországot Jakab István, az Országgyűlés alelnöke képviseli.

Az ukrán parlamenti elnök szerint országa a csatlakozási feltételek közül hét területen könyvelt el előrelépést. Hangsúlyozta: Kijev bízik abban, hogy még az idén megkezdődhetnek Ukrajna csatlakozási tárgyalásai Brüsszellel. Az ukrán vezetés szívesen venné, ha a NATO júliusban Vilniusban megrendezendő csúcstalálkozóján Ukrajna meghívást kaphatna a szövetségbe – jegyezte meg Ruszlan Sztefancsuk.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház elnöke beszédében azon meggyőződésének adott hangot, hogy a nemzetközi közösségnek folytatnia kell Ukrajna támogatását a jogos önvédelemben. „Határozottan el kell utasítani azt az álláspontot, hogy további fegyverek szállításával Ukrajnának csak olajat öntünk a tűzre. A békéről ebben az esetben csak az erő pozíciójából lehet tárgyalni” – vélte a cseh parlamenti alsóház elnöke. Kijelentette: Európának jelenleg nincs világos elképzelése arról, milyen viszonyt akar fenntartani Oroszországgal a háború befejezése után. „Meggyőződésem, hogy erről komoly vitát kell folytatni” – szögezte le.

A kétnapos prágai konferencia első napjának témája: az Ukrajna elleni orosz agresszió és az EU válasza tágabb geopolitikai kontextusban. A nyitóbeszédeket követő délutáni vitában az egyes országok küldöttségeinek vezetői is elmondják véleményüket.

A tanácskozás második napjának témáját az EU szerepe a demokráciák globális együttműködésében, illetve az EU-tagállamok totalitárus rendszerektől való függésének problémaköre képezi.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment