Published On: vas, jún 25th, 2017

Orosz diplomatát neveztek ki az ENSZ-ben az új terrorellenes központ vezetőjévé

Egy orosz diplomatát, Vlagyimir Voronkovot nevezte ki António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet újonnan létrehozott terrorellenes központjának vezetőjévé.

A terrorellenes központot Guterres javaslatára hozta létre az ENSZ, s a közgyűlés június 15-én szavazta meg. Az új központ feladata az lesz, hogy egyeztesse és összefogja a világszervezet különböző ügynökségeinél és részlegeiben, egymástól függetlenül terrorelhárítással foglalkozó tevékenységeket.

“Az a gondunk, hogy 38 részlegnél foglalkoznak terrorelhárítással és ezt koordinálni kell. Logikus tehát, hogy egyetlen iroda és egyetlen felelős személy kezében összpontosuljon a munka” – jelentette ki Guterres a Voronkovot bemutató sajtókonferencián az ENSZ New York-i székházában.

Az orosz diplomata korábban bécsi székhelyű nemzetközi szervezeteknél dolgozott. Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy kinevezése Oroszország ENSZ-beli pozícióinak erősödését is jelenti. Voronkov az ENSZ-főtitkár helyetteseként dolgozik majd.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely üdvözli, hogy afrikai haderőt telepítenek a Szahel-övezetben lévő dzsihadisták elleni harcra. Az afrikai katonák vezénylése Washington és Párizs közösen kidolgozott tervezete volt. A határozat elfogadása mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az afrikai katonák ENSZ-felhatalmazást is kapnak terrorellenes küzdelmükhöz. A Szahel-övezetbe küldendő kontingensben Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger katonái vesznek részt.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

autoalkatreszek24.hu