Rámalláh az Izraellel kötött megállapodások felmondásával fenyeget

Mahmud-AbbaszMahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi ülésszakán várhatóan bejelenti, hogy a palesztinok felmondanak az eddig kötött minden megállapodást, köztük az Oslói Egyezményeket – értesült az izraeli közszolgálati rádió.

A rádió a palesztin központi hivatalos hírügynökségre, a Maanra hivatkozik, amely Ahmed Madzsdalaninak, a Ciszjordániában kormányzó Fatah párt egyik vezetőjének szavait közölte. Madzsdalani szerint a Palesztin Nemzeti Tanács szeptember 14-én és 15-én esedékes ülését előkészítő bizottság fogalmazta meg a döntést, és a tanács várhatóan jóváhagyja azt.

“A palesztin vezetés elhatározta, hogy felmondja a második Oslói Egyezmény néven ismert átmeneti megállapodást Ciszjordániáról és a Gázai övezetről, amelyet 1995. szeptember 28-án írtak alá” – értesült a Maan. “Az izraeli elkötelezettség hiánya miatt a palesztin vezetés eldöntötte, hogy a továbbiakban nem köti az egyezmény, és ezt Abbász elnök az ENSZ Közgyűlésében hozza nyilvánosságra” – folytatódik Madzsdalani bejelentése.

Az oslói megállapodások a Palesztin Hatóság és Izrael közötti biztonsági és gazdasági együttműködést szabályozzák. Az egyezmény keretében Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet hivatalosan elismerte egymást és megállapodtak egy ideiglenes palesztin kormányzat felállításában, amelynek egyezségre kellett volna jutnia Izraellel annak ciszjordániai kivonulásáról, de a tárgyalások tavaly tavasszal megszakadtak.

A jeruzsálemi közszolgálati rádiónak egy másik, meg nem nevezett palesztin illetékes azt mondta, hogy a vezetőség még nem fogadta el a bejelentést, de komoly a fenyegetés és a hónap végén minden meg fog változni Abbász New Yorkban elhangzó beszéde után.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment