Sojgu a kapcsolatok erősítését szorgalmazta Kínával

Szergej Sojgu védelmi miniszterAz Oroszország és Kína közötti kétoldalú kapcsolatok a globális stabilitás tartóoszlopává váltak a világban növekvő geopolitikai feszültségek közepette – írta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Csang Ju-hszia vezérezredesnek, a kínai Központi Katonai Tanács elnökhelyettesének a tisztségére való újbóli kinevezése alkalmából küldött üdvözlő táviratában.

A moszkvai katonai tárca tájékoztatása szerint Sojgu bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a két ország közötti katonai és haditechnikai együttműködés tovább fejlődik, jelentősen hozzájárulva az orosz-kínai kapcsolatok teljes rendszerének megerősítéséhez.

A tárcavezető He Vej-tung vezérezredesnek a kínai Központi Katonai Tanács elnökhelyettesévé való kinevezéséhez szóló gratulációjában azt írta, hogy Oroszország és Kína régi barát és partner, és a két népet és országot szilárdan összekötötte a közös határ és történelem. Stabilnak és tartósnak nevezte a kétoldalú viszonyt, megfelelőnek a jószomszédság erősítéséhez és a kölcsönös bizalom biztosításához.

„Országaink vezetői erőfeszítéseinek köszönhetően a két állam közötti kapcsolatok példátlanul magas szintet értek el, és fontos tényezővé váltak a béke és a nemzetközi biztonság szavatolásában” – írta Sojgu, megfeledkezve arról, hogy épp országa nagy vezére veszélyezteti a világ békéjét Ukrajna megtámadásával.

Li Sang-fu vezérezredesnek védelmi a miniszterré való kinevezése alkalmából gratulálva Sojgu kifejezte meggyőződését, hogy új hivatali partnerének tevékenysége fellendíti a katonai és haditechnikai együttműködést Oroszország és Kína között. A távozó kínai védelmi miniszternek, Vej Feng-ho vezérezredesnek Sojgu megköszönte az orosz-kínai katonai együttműködés megerősítéséhez való hozzájárulását.

„Az együttműködésünk évei alatt nemcsak kollégákká vagy barátokká, hanem testvérekké váltunk” – fogalmazott az orosz miniszter.

Sojgu szerint a kétoldalú együttműködést Vej hozzájárulása idején a kölcsönös bizalom magas foka és új minőségi szintre emelkedése jellemezte. Ez egyike volt azoknak a tényezőknek, amelyek „feltartóztatták az Egyesült Államok és csatlósai agresszív tevékenységét az ázsiai-csendes-óceáni térségben” – fogalmazott az orosz védelmi tárca vezetője.

Li védelmi miniszteri kinevezését vasárnap hagyta jóvá az Országos Népi Gyűlés.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment